Обирът в „Люлин“ с краден джип на министерски син

Въоръженият грабеж в банков клон в столичния квартал „Люлин“ е извършен с краден сив джип, произведен през 2000-2001 година. Машината е собственост на Димитър Копаров, син на Искра Михайлова, която беше министър на Околната среда и водите в кабинета „Орешарски“, съобщава Нова телевизия.

Джипът е откраднат от София на 21 декември и все е още не е открит от разследващите. Бащата на Димитър Копаров също е бил част от властта у нас. Станислав Копаров е бивш шеф на „Държавния резерв“, подсъдим за злоупотреби. Делата все още се точат.

От банковия клон бяха взети 170 000 лева, след като четирима маскирани и въоръжени набиха охранителя и заплашиха с пистолет касиерките.Нападателите се издирват, а от МВР вече имат горещи следи. Служителите на клона вече са разпитани в полицията, а психолози работят с тях, за да се справят с шока от преживяното.

Обирът в банковия клон става точно в 18:26 часа във вторник, минути, след като от клона си е тръгнал и последният клиент. За да вземе общо 170 000 лева на бандата са й необходими една минута и петдесет секунди. Минута и половина, в която с оръжие в лицето е бит охранителя, а двете касиерки са заплашени с пистолети от двама от престъпниците и принудени да ги отведат в трезора, където всъщност са парите.

14 минути преди щурма бандата паркира крадения джип зад банковия клон, прави едно кръгче на обекта и в 18:25 се един по един скачат от колата , като някои от тях се подхлъзват заради поледицата навън. Щурмът започва с фалстарт – първия от общо четиримата бандити се блъска в стъклената врата на входа на банката, докато разбере, че съседната врата всъщност е тази през която трябва да влязат. „Става въпрос за местен контингент“, категоричен е Мирослав Данаилов от сектор „Грабежи“ в Националната полиция. Според разследващите най-вероятно се касае на люлинска банда, а участниците в нея са на възраст между 30-35 години и имат предишни регистрации именно за обири. Не е изключено в миналото да са вегетирали около легендарния люлински крадец Йордан Цонков-Джиджи, който приживе се смяташ за доайен на престъпниците в този столичен квартал. Джиджи е разстрелян показно пред блока , в който живее пак в „Люлин“ на 22.01.2009 година.

МВР е по следите им, но все още не са установени и арестувани, джипът, с който е извършен наглия въоръжен грабеж също не е открит. Разследващите имат съмнения, че някои от членовете на бандата може да са били бивши служите в МВР или да са служили в редиците на арми8ията, но това все още не е потвърдено. Служителите в клона са били разпитани от полицията, най-вероятно ще бъдат поставени и на детектор на лъжата, тъй като практиката в такива случаи е да се търси вътрешен човек в банката, който може да е съпричастен към обира дали с информация, дали логистично. По информация на Нова телевизия охранителят на клона пръв е минал полиграфското изследване и ако ползваме полицейската терминология – „бил чист“. На служителите в клона на банката са назначени психолози, които да им помогнат да излязат от шока на преживяното. Те категорични отказват да разговарят с медиите, от банката се ограничиха само до писмена позиция и уточнение за откраднатата сума – 170 000 лева.

Това е второто нападение над клон на банката в страната. На 19 май 2015 година двама моторджии с кожени дрехи и каски на главите влизат в клона на банката в Айтос , единият стреля във въздуха, а открадната сума според шефа на банката Левон Хампарцумян беше няколко десетки хиляди левове. Обирджиите са заловени, единият е на свобода. „Не те са извършителите на обира в „Люлин“, категоричен е Мирослав Данаилов от „Националната полиция“. За последните две години обраните банки у нас са общо 5, разкритите от МВР престъпления са две.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *