Изследват за четвърти път за бруцелоза 800 животни в Рилското корито

Ветеринарните лекари от Кюстендилско започват хистологични изследвания и вземане на кръв на кози, овце, коне и крави в района на Рилското корито. Над 800 животни от стадата в гр. Рила и близките села Смочево, Падала, Мурсалево ще бъдат изследвани четвърти път срещу бруцелоза, като кампанията ще започне на 15 януари, казаха от община Рила, която е длъжна да информира животновъдите за акцията.

„Този път работата ни ще бъде и по-бавна, и по-трудна, тъй като животните са в период на размножаване, или са бременни, или имат малки. Болестта се обостря, точно сега те са най заразни”, обясни д-р Първан Дангов от екипа ветеринари, работещ на терен в Рилското корито. Според него точно сега има опасност от нов бум на болестта.

„Заради състоянието на животните ще вземаме проби само от стадата, в които имаше доказани случаи на бруцелоза” обясни още ветеринарният лекар.

Според закона за ветеринарната дейност и действащите наредби едно животно се счита за здраво само при две поредни отрицателни проби, взети през минимум 6 месеца.

Бившият кмет на Дупница д-р Първан Дангов и колегите му са на терен от средата на миналата година, когато районът на Рила и околните села бе обявен за огнище на бруцелоза. На практика всяко животно от стадата в региона трябва да бъде проверено със задължителни 4 проби.

Малко преди коледните празници още две овце, болни от бруцелоза, са били евтаназирани в Рила, казаха от общината там. Двата случая доказват, че епидемията в района трудно отминава. Умъртвените досега животни по Рилското корито са 230 кози и 8 пръча, 14 овце, 4 крави, 1 кон, три домашни кучета. Регистрираните заболели до 3 януари 2016 г. са общо 33-ма, от тях 27 са мъже, припомниха от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил вчера.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *