Величествени кръстове белязаха светите места по Струма, изградени в дни на изпитания с вяра, че доброто ще победи злото

В тежки времена на изпитание хората винаги са търсили вяра и упование за спасяване от бедствия и зли сили в определени свети места. От двете страни на Струма в продължение на столетия за това са служили много оброчища. На много от тези места вярващи хора издигнаха кръстове. Най-значим сред тези нови светилища е стоманеният кръст, издигнат на Борованов чукар в Кресненския пролом, северно от град Кресна. Този кръст-паметник е висок 13 м, широк е 6 м, направен е от 5 тона стомана, а в основите му са излети 25 кубика бетон, в които е зазидан стъклен съд с послание към бъдещето. От месец кръстът е осветен. Цялото това боголюбно дело е осъществено от управителя на фирма „Гримит“ Григор Митрев от Горна Брезница, който е и възстановител на намиращия се над селото манастир в м. Илин чешма „Св. Пророк Илия“.
Малко по на юг от Борованов чукар, от дясната страна на Струма, над село Сливница, край пътя за село Будилци се издига също стоманен кръст. И той стои величествено на фона на открилата се гледка към полетата край р. Струма и селата Долна Градешница, Сливница, Горна Крушица, Каменица и Струмяни. Построен е от семейството на Петра и Цветомир Петрови, които живеят в София, но са с корени от Сливница. Те са ктитори на новата църква „Св. Злата Мъгленска“, единствената в страната, която носи името на светицата Злата Мъгленска.
Голям стоманен кръст се вдига и на висок рид, източно от Микрево, близо до мястото, където до 1913 година е имало селце с име Решково, чиито жители са се преселили в Микрево.
Малко по на юг, пак в Малешевска планина, на откроилата се в околността Палатска чука се е извисил железен кръст, който може да се види от всички пътуващи от Сандански до Струмяни, както и от живеещите в селата Плоски, Струмяни, Драката и Вълково. Построен е от братята Румен и Валентин Георгиеви от Струмяни. Идеята дошла от една възрастна жена над 80 години, която им казала, че като дете си спомняла, че там са празнували Възнесение Господне. Двамата братя готвят проект за изграждане и на църква на това място.
Свое място с нова светиня вече си имат и живеещите в село Генерал Тодоров, бившето Припечене, приело името на легендарния командир на 7-ма Рилска дивизия ген. Георги Тодоров, водила славни боеве по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Кръстът е висок 10 м и широк 5 м. Близо до него е и скалната църква „Св. Пантелеймон“, посещавана от много вярващи. От мястото, където е издигнат кръстът, се открива панорамен изглед към планините Беласица и Огражден и селищата край р. Струмешница, към възвишението Кожух и м. Рупите, където се намират гробът и църквата на пророчицата Ванга. И този кръст, както и този на Борованов чукар, северно от Кресна, е осветен. Там предстои да се изгради и малък кът за отмора с пейки и алеи.
Висок железен кръст си имат и живеещите в Благоевград, който е издигнат на една от околните височини. Православният мемориален кръст „Памет и вяра“ се намира в местността Заева поляна на хълма над квартал „Вароша“ в областния център. Това е едно от християнските места, свързани със Светата Троица. Инициатор на идеята за православния кръст е Надка Васева, която посмъртно е отличена със специална почетна грамота в знак на признателност за нейния изключителен принос и вяра. Съоръжението е високо 38 метра, самият кръст е висок 33 метра и е най-високият в региона. Теглото му е 35 тона. Всички тези дела на ползу народу имат една цел – да са места на вяра и упование, че силите на доброто ще съумеят да побеждават силите на злото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *