Как да се предпазим от настинка през зимния сезон

Ниски температури сутрин, мъгли и валежи придружават дните ни. Въпреки тях обаче често се радваме на слънчеви лъчи в следобедите. И колкото и да е хубаво, това си има и лоша страна.
Рязката промяна в температурите през деня не ни позволява да се облечем нито много дебело, нито пък да ходим само по блуза в офиса, което предполага бърза настинка.
За да се предпазите от грипа през зимния сезон, вижте някои прости правила, които може да спазвате с лекота и да бъдете здрави.
1. Заменете сутрешното кафе с чаша горещ билков чай. Може да добавите лимон и мед, да го изпиете на гладно или след закуска. За разлика от кафето, колкото и чаши чай да изпиете на ден, те няма да ви повлияят зле, напротив ще се почувствате по-добре. Освен това чаша чай е най-бързият и лесен начин да се сгреете в студените дни.
2. Хранете се с повече протеини. Храната е важен фактор срещу настинката и грипа. Тя ви дава енергия и снабдява организма ви с необходимите му вещества.
В сезона, когато трябва да сте силни, консумирайте повече протеини. Яйца и кисело мляко за закуска или риба за обяд.
3. Спортуването през зимата също е задължително, за да бъдете здрави и във форма. Бъдете внимателни, когато сте във фитнеса. Не излизайте потни веднага след тренировка, защото студеният въздух ще ви повали. Освен това почиствайте добре уредите преди да започнете упражненията.
4. Дезинфекцирайте работното си място. Преди кафето с колеги сутрин, избършете с мокра кърпичка бюрото и компютъра си. Въпреки че вие работите на него, в сезона на настинките и грипа микробите са навсякъде.
5. Прибавете към менюто си прясно изцедени сокове. Няма по-добър враг на грипа от витамините. Хапвайте и повече сезонни плодове.
6. Използвайте нощта пълноценно! Добрият сън е едно от най-важните неща за здравето. Учени установиха, че 7-8 часа сън са необходими, за да може човек да си почине максимално. Затова не спестявайте от времето си за сън и за почивка.
7. Глезете се по-често. През зимния сезон нямате възможност да спортувате навън или да се разхождате в парка. Но дори през студените дни тялото ви има нужда от релакс. Ходете на масаж веднъж месечно, по този начин ще си отпочивате и ще възстановявате организма си от стреса и работата по-бързо.
8. Дезинфекцирайте телефона си един-два пъти на ден. Телефонът е най-използваното нещо през деня. Говорите, проверявате пощата си, влизате в социалните мрежи и всичко става, докато се храните, работите или сте на пазар. Това прави устройството най-големия носител на микроби.

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *