Лютата храна обещава дълголетие

Редовната консумация на пикантни храни може да увеличи продължителността на живота, откриха щатски учени. Тайната се крие в едно от веществата, които лютите чушки съдържат – капсаицин.
Според най-новите проучвания то има силни противовъзпалителни, антиракови и антихипертензивни ефекти. Ето защо сред любителите на чушлетата се наблюдава понижен риск от инфекции, поява на злокачествени образувания и болести на сърдечносъдовата система.
Различни опити сочат, че капсаицинът убива до 80% от раковите клетки на простатата на лабораторни мишки, а пероралното му приложение намалява размера на тумора на панкреаса наполовина.
Специалистите смятат, че веществото може да помогне при борбата с ракови клетки чрез разрушаване на митохондриите, които генерират енергия на рака.
Проучванията показват още, че групата молекули, към които принадлежи капсаицинът – ванилоидите, се свързват с протеините в митохондриите на раковите клетки, за да предизвикат апоптоза – процес на програмирана клетъчна смърт, или смърт на клетките, без да увреждат съседните здрави клетки. 
Капсаицинът също така подпомага предотвратяването на сърдечни болести, като стимулира сърдечносъдовата дейност, намалява нивото на холестерола в кръвта и понижава кръвното налягане.
Той предотвратява и запушването на артериите, водещо до развитието на атеросклероза – водеща причина за инфаркт.
Капсаицинът действа още като антиоксидант, защитавайки човешките клетки от увреждания причинени от свободните радикали.
При тези така обнадеждаващи данни учените съветват да не избягваме пикантната храна и лютите чушлета редовно да присъстват в дневното меню. Капсаицин можем да си набавим също и чрез приема на хранителни добавки.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *