Четвъртокласничка от гоцеделчевското село Буково тръгна със забрадка на училище, директорката Дж. Шериф 4 месеца мълчи пред институциите

Ученичка от ОУ „Иван Вазов“ в с. Буково, община Гоце Делчев, 4 месеца ходи на училище със забрадка. За разлика от останалите 93 питомци на местното училище, от началото на тази учебна година четвъртокласничката започнала да идва на училище със забрадка на главата.

„От РИО – Благоевград разбрали за случая след проверка в училището – разказа вр.и.д. директор на школото Костадин Божов. – Сега, след коледната ваканция, момичето вече идва на училище без забрадка“, обясни пред репортер на вестник „Струма“ той и допълни, че от 1-3 клас момичето влизало в часовете, облечено като всички останали ученици, а от есента на миналата година сложило забрадката.

„Явно родителите й са по-религиозни и решиха да я пращат на училище със забрадка“, коментира К. Божов. На въпроса разрешава ли вътрешният правилник на училището носенето на религиозни символи вр.и.д. директор бе категоричен, че правилникът за дейността на ОУ „Иван Вазов“ се основа изцяло на ППЗНП /Правилник за прилагане Закона за народната просвета/.

Педагогическият съвет не е гласувал промени, с които да се разрешава носенето на религиозни символи в училище. „Родителите на всичките ни ученици са запознати с вътрешния правилник. Хубаво е децата да идват в приличен вид. Конкретно за този случай ние разговаряхме с майката и бащата на четвъртокласничката. Иначе не съм чул някой тук да се е оплакал, че момичето идва със забрадка“, изтъкна К. Божов.

В разговора се включи и класният ръководител на момичето Милко Терзиев, който обясни, че тя била като всички останали деца на нейната възраст, учила се добре, а оценките й били между „Добър” /4/ и „Мн. добър” /5/. М. Терзиев обясни, че бащата на момичето е гастарбайтер във Франция и след като си дошъл за празниците, „семейният съвет заседавал по случая“.

И двамата педагози бяха категорични, че проблем няма, и в потвърждение на думите си те посочиха през прозореца въпросната ученичка, която по това време си играеше навън с още 3 деца.

Същевременно стана ясно, че през 4-те месеца, докато ученичката е носила забрадката, дирекорката Джемиле Шериф не е намерила за необходимо да информира за случая отговорните институции, в това число и отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане”.

Припомняме, че през 2011 г. ученичка от училището в село Горно Краище бе принудително отстранена от учебни занятия за 5 дни, докато не започне да посещава часовете „в приличен вид и съобразно вършените правила – без забрадка“. Казусът придоби национална известност и стигна до Комисията за защита от дискриминация. След дълго чакане КЗД постановява, че Правилникът за дейността на училището, от което е била отстранена ученичката, е законосъобразен и нарушаването му води до „нарушаването на законовото изискване за светския характер на българското образование”.

В край сметка момичето продължи образованието си в

Средното общообразователно духовно училище в Момчилград. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *