Областната управа чака днес обясненията на юристката, проспала делото срещу Чората, освен дисциплинарното й уволнение ще има и други наказани

Областната администрация в Благоевград започна производство за дисциплинарно уволнение срещу младши юрисконсулта Румяна Костова, която на 21 декември миналата година не се явила на знаково дело и сега управата е осъдена да плати 25 000 лв. за адвокатски хонорари на ответника – бизнесмена Райо Димитров-Чората.

Най-късно днес до края на работния ден Костова трябва да даде писмени обяснения как точно е проспала делото, защо не е съобщила на друг свой колега от правния отдел, че има съдебно заседание, на което не може да присъства, защо не се е обадила и на секретаря на областта Диана Атанасова, че е във временна невъзможност да си изпълни служебния ангажимент.

Според Атанасова папката с цялата документация по делото на държавата срещу Чората е постъпила в областната управа още на 17 ноември миналата година и е дадена на Костова. Не е ясно дали тя въобще е работила по документите, с които е трябвало да се запознае до 21 декември, когато делото е насрочено, но на 15 декември тя не се явява на работа и на практика става ясно, че е в болнични за детето й чак в деня на делото, когато юрисконсултката носи в деловодството болничния си лист.

Това беше преди празниците, тогава 60% от служителите на администрацията ги нямаше, чистеха отпуски, и въобще не ми е направило впечатление, че точно нея я няма, а и не знаех нищо за делото, коментира Атанасова, която също е юрист по образование. Според нея казусът с неявяването на юрисконсултката е толкова абсурден, че дори не е даден като пример в учебниците по право.

Ако ни беше предупредила, с едно копие от болничния й щяхме да отложим делото, за да дадем възможност на някой друг колега да се запознае с него, направо не мога да си обясня що за безотговорно поведение е демонстрирала Костова, още не може да се начуди секретарят на областта.

Тя и областният управител очакват с нетърпение писмените обяснения на Румяна Костова, защото не е изключено тя все пак да е казала на някого от отдела за делото. Ако е така, във всички случаи ще има и други наказани, категорична бе Атанасова.

До момента юрисконсултката не е имала други дисциплинарни наказания. Самата тя започнала работа в областната администрация преди 5 г. по програма „Старт в кариерата“. От тези 5 години обаче 2 й минали в платено майчинство, така че се води като младши юрисконсулт с реално най-малък стаж в отдела.  

В петък правният отдел на Областната администрация обжалвал решението на окръжния съдия Румяна Бакалова за прекратяване на производството срещу Райо Димитров и задължението да платят 25-те хиляди лв. на адвокатите му. Спасили ги празничните дни около Коледа и Нова година, които не се броят в едноседмичния срок, в който имат право да обжалват решението на Окръжен съд – Благоевград.

Както вестник „Струма“ съобщи, проспаното от Костова дело е за обявяване на незаконна сделка за продажба на хотела на Чората, който е бил обявен по закона за нетрудови доходи за конфискуван, тъй като бизнесменът не могъл да докаже произхода на парите за него.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *