Ветеринари изляха в канализацията 215 л мляко на фермер от Бобовдолско, кравите не били ваксинирани

Ветеринари изляха 215 литра мляко в канализацията на Дупница, издоено от кравите на фермера Димитър Димитров. Очаква го и глоба. Димитър Димитров и синът му продавали млякото, произведено в кравефермата им, на открито в центъра на село Баланово. То било в двадесетлитрови бутилки от минерална вода, от които наливали на клиентите.

Димитър Димитров е нарушил забраната да се продава мляко на открито. Жител на селото подал на тел. 112 сигнал за нерегламентираната търговия. За броени минути пристигнал дежурен екип от РУП – Дупница. Полицаите поискали документ за произхода на млякото, но такъв не бил представен. Те наредили на продавача да ги последва и млякото било закарано във ветеринарната лечебница в Дупница. След справка се оказало, че 60-те крави, които отглежда дупничанинът Димитър Димитров, не са регистрирани в Агенцията по храните в Кюстендил, което не му позволява да го продава. Млякото е конфискувано и излято в канализацията. По закон течните хранителни продукти с неизяснен произход се изливат в канализация, която има пречиствателна станция.

При проверката се установило, че животните не са и ваксинирани. На Димитър Димитров е съставен акт. Това нарушение не е първо за фермера. През ноември 2015 г. е хванат да продава непроверено мляко в село Паничарево, община Бобов дол, за което също му е съставен акт. Тогава той се оплакал пред проверяващите от Агенцията по храните, че таксите по узаконяване на фермата са непосилни за него, но лека-полека ще я узакони. Преди няколко години Д. Димитров изградил в местността Черна нива в близост до бобовдолското село Локвата ферма. Там отглежда 60 крави.

След появилото се огнище на бруцелоза в град Рила, което е на 20 км от фермата на Димитров, Агенцията по храните затегна контрола по производството и продажбата на млечни продукти на нерегламентирани места.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *