Разрушават първия машиностроителен завод в България – пернишкият „Струма”

Разрушават първия машиностроителен завод „Струма” в България, строен през 30-те години на миналия век в Перник.  Бригади работници методично рушат до основи някогашната гордост на машиностроенето. Призрачно стърчат останките му близо до центъра на града.

Проверка на „Струма“ установи, че през лятото на 2015 година собственикът – фирма „Бесттехника“ АД на Максим Клейтман, е продал административната сграда, в която се намирали киносалон на някогашното кино „Металик“ и производствени корпуси. Новият собственик – фирма „Унико 99“ ЕООД, на бизнесмена Иван Анев, сега демонтира останките от някогашната гордост на Перник. Фирмата е специализирана за разчистване на морално остарели обекти, продава желязото за скрап и останалите материали, а след това препродава вече разчистения терен.

Завод „Струма“ бе раздържавен по масовата приватизация през 1999 година, като негов собственик стана   приватизационен фонд „Възраждане“. По-късно заводът  премина в активите на фирма „Бесттехника“ АД и обединен със заводите за тежко машиностроене в Червена могила“. Част от оборудването му е прехвърлено в новите заводи и постепенно производството в Перник е прекратено. Производствени халета и терен от 13,6 дка  преди години собственикът продаде на германската верига „Кауфланд“. Тогавашният собственик на останалата непродадена част имаше идея да изгради търговски и административен център – мол, но икономическата криза провалила идеята. Какво ще бъде построено на мястото на бившия завод, засега не е ясно.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *