
След отминаването на дългата поредица празници около Коледа и Нова година жените в Кюстендилско луднаха по популярната в близкото минало диета за отслабване с домашен ябълков оцет. Това споделят младото семейство земеделски производители Валентина и Мирослав Таскови, които правят лечебната напитка от ябълките в собствената си градина по рецепта, предаваща се в рода им от няколко поколения.
Помня как моята баба в края на лятото избираше хубаво узрели ябълки, нарязваше ги на ситно и ги заливаше с вода. Като дете не отчитах, че тя слага и захар и мед в съда, след като се захванах да правя аз ябълговия оцет, вече с други очи гледам на него”, разказва младата жена, предлагаща домашно произведения ябълков оцет в пазарните дни в Кюстендил.
За първи път изнесохме от нашето производство по време на един от празниците на града, имахме много голям успех, заради това двамата със съпруга ми решихме, че можем да продължим, допълва красивата продавачка и с охота разказва за ползите на ябълковия оцет. Според нея здравето и дълголетието са пряко свързани. „Ако пренебрегнем здравето, дълголетието никога няма да ни е приятел”, убедена е Валентина Таскова и допълва, че за нея и семейството й здравето и дълголетието вървят ръка за ръка.
Младата жена разкрива семейната философия, накарала и двамата със съпруга й Мирослав да се занимават със земеделие и овощарство, и да се хранят главно с това, което произвеждат.
Ако човек иска да бъде здрав, трябва да мине през три етапа. Първият е преодоляване на стереотипа си на живот. Всеки обича да си похапва и да си поспива. Иска се доста голяма доза дух и воля да се преодолее тази нагласа и да се премине към по-здравословен начин на живот – като балансирано хранене, активно движение, течности, профилактика, здрав сън, позитивно мислене… Вторият етап е, че всички тези неща трябва да бъдат повторени 21 пъти, както се казва в тибетските учения. Третото условие е здравословните навици да се повтарят продължително. След това с всеки изминал ден човек започва да се чувства все по-добре и по-добре, казва Валентина и допълва, че съвременният човек живее с нагласата, че ако първите 30-40 години от живота си живее лошо, после може да глътне някакво хапче и всичко да се нормализира.
Да, ама не. Това не може да стане. Здравето е завоевание. То не е нещо, което ни е дадено свише. Трябва самодисциплина. Заради това още от древни времена хората в България са разбрали, че ябълковият оцет е продукт, който може да помогне за по-добрия и пълноценен живот. Той се прилага още от древността, но сега, след много изследвания и с помощта на съвременната медицина, се знае, че помага и при лечение на диабет, наднормено тегло, атеросклероза, хипертония, косопад, изгаряния, контузии, ужилвания от насекоми, висока темперарура, кашлица, ангина, кървене на венците, мазоли, нервно напрежение и стрес.
Най-лесно ще се справите с миризливи крака, ако всяка вечер преди лягане правите 30-минутна баня на краката с отвара, в която има чашка ябълков оцет на две чашки вода. Тази отвара помага и при кожни заболявания, но там вече се прилага намазване на болното място. Да не говорим, че в комбинация с пчелен мед ябълковият оцет дава много добри резултати при подуване на корема, разширени вени, главоболие и ред други заболявания, които създават дискомфорт на много от хората, разказва с увлечение младата жена.
Валентина и семейството й вярват, че за да живеят добре, в основата е и качеството на храната. Трябва да ядем малко, но качествено. Затова предпочитаме живите храни. Основно плодове, зеленчуци, леко сварени и овкусени. Придържаме се към виждането, че храната, която ядем, трябва да се е родила на не повече от 100 километра от нас, защото дълголетниците винаги са били тези, които са родени и живели по родните си места, казва Валентина.
Друга тайна на семейството й е, че винаги пропускат закуската. Дядо ми казваше: „Закуската трябва да се заработи”, заради това първото му ядене за деня беше след 11 часа. По принцип цикълът на стомаха започва от 12 часа на обед и свърша към 18-19 часа. Сутрин организмът трябва да се прочисти, иначе става ленив. Заради това предпочитаме да ядем два пъти дневно, на обяд и за вечеря. Сутрин след ставане и вечер преди лягане изпивам по една доза ябълков еликсир, както го наричаме в семейството. Той се прави от чаена чаша с топла, но не вряла вода, в която се слагат 2 чаени лъжички ябълков оцет, 2 чаени лъжички пчелен мед, 1-2 чаени пчелен прашец. Този чай е антиоксидантен, стимулира обмяната на веществата, пречиства клетките, активизира изгарянето на излишните мазнини и така по естествен път се стига до отслабване. Освен това се укрепва сърдечният мускул, подобрява кръвообращението, нормализира кръвното налягане, заздравява кръвоносните съдове. Според китайската и арабската медицина приемането на ябълков оцет е изключително полезно, а хората са го практикували още в древни времена. Той е много полезен за болните от артрит и подагра. Ябълковият оцет е отличен разтворител. Разбира се, пиенето на оцет задължително трябва да бъде съпроводено с подходящ хранителен и двигателен режим – задължително е, ако не пълно отказване, поне силно ограничаване на месото, както и повече вода.
За лечение на подагра се използва рецепта: 2 супени лъжици ябълков оцет се смесват с 2 супени лъжици мед и се приемат ежедневно. Може да се прави и компрес. Навлажнете кърпа в слаб разтвор на оцет от половин литър вода, 2 супени лъжици оцет, малко изстискайте и увийте възпаленото място. След това сложете вълнен шал. Комбинацията на ябълков оцет с мед е нещо прекрасно като действие и като вкус – прекрасен сайдер, а помага и при възпаление на пикочните пътища. Ябълковият оцет е много полезен при намаляване на кръвната захар – в борбата срещу диабет.
Лесна за приготвяне е и маската срещу косопад, за която е необходимо да загреете ябълков оцет на водна баня. Оцетът се втрива в корените на косата, след което главата се покрива с найлон и хавлиена кърпа. Маската трябва да действа един час, след което се изплаква с вода. Ябълковият оцет много успешно се справя в борбата с пърхота. Той също така дава невероятен блясък на черната коса, казва Валентина. При пърхот се смесват 1/4 чаша ябълков оцет с 1/4 чаша вода. Смята се, че разтворът на оцета възстановява рН баланса на скалпа и пречи на разпространяването на пърхота и гъбичките, които предизвикват появата на пърхот. Сместа се изсипва в бутилка с машинка за разпръскване и се впръсква в косата и скалпа, като се избягват областта на очите и ушите. Главата се увива с кърпа от 15 минути до един час. След това косата се измива. Препоръчва се до два пъти седмично, до премахване на пърхота, обяснява Валя.
По същия начин за справяне с кожни проблеми и за красива кожа, както и в борбата с акнето се правят и маски:
1. Вземат се три супени лъжици смачкани ягоди, добавете три супени лъжици ябълков оцет и разредете с преварена вода. Готовата смес се оставя да кисне три часа и се нанася върху почистено лице за 20 минути. След това се изплаква и се нанася овлажнител.
2. Смесват се 1 супена лъжица зелена глина с 2 с.л. ябълков оцет. Добавя се вода, докато глината стане на гъста каша. Нанася се маската върху лицето и се оставя за 15-20 минути, или докато маската изсъхне върху лицето. Изплакнете със студена вода. Зелената глина премахва токсините от порите. При смесване с ябълков оцет тя се превръща в мощно средство за премахване на акне. Маската се използва веднъж седмично.
3. Разбива се едно яйце, 1 ч.л. мед и 2 с.л. оцет. Получената маска се слага върху лицето за 30 минути. Отмива се с вода, а маската има овлажняващ и омекотяващ ефект и кара кожата да изглежда нежна и сияеща.
Срещу ставни проблеми има една изпитана „бабина“ рецепта, за която се изисква малко време, но доста помага:
Взема се 1 бурканче от лютеница и се напълва 3/4 с оцет, независимо какъв е. В оцета се поставя 1 сурово яйце с черупката. След 5-6 дни черупката отпада от яйцето. Изважда се яйцето без черупката, разцепва се ципата. Тя се изхвърля с белтъка, а жълтъкът се връща обратно в оцета и се разбива добре. Добавя се 1 шишенце /80 мл/ терпентиново масло от аптеката и се разбива добре. Получава се бяло мляко, миришещо на терпентин. Всяка вечер се капват по 10-15 капки на ръката и се разтрива болното място 2-3 пъти. Кожата поема разтвора, след което се слага вълнено парче и се прави превръзка. Процедурата се повтаря, докато болките отзвучат. Лично аз се излекувах за 12 вечери.
Една от най-големите ползи на ябълковия оцет е помощта му срещу възпалените синуси – синузит. Изпитаната рецепта е: 2 чаши ябълков оцет се изсипват в буркан, пълен с 6 чаши много гореща вода. Слагате кърпа над главата си и вдишвате от парите, докато водата се охлади. Ябълковият оцет помага срещу главоболие, колики, хипертония, прочиства тялото. Като цяло, освен маските, е удобно и достатъчно да се пие по 2 пълни супени лъжици ябълков оцет с 1-2 лъжици мед в поне 250 мл вода – напитката се приема на 3 пъти през целия ден. Добре е според заболяванията тази напитка да се комбинира и с други природни лекове и отвари, които биха могли да усилят полезното действие на оцета, казва Валентина.
Рецепта за приготвяне на домашен ябълков оцет на Мирослав Тасков:
Предлагаме ви една изпробвана рецепта за натурален, домашно приготвен ябълков оцет. Той има хубав аромат и е изключително полезен за организма. Рецептата е лесна за изпълнение. За приготвянето на около 1 литър истински ябълков оцет ще са ви необходими:
Около 1,5 кг добре узрели ябълки, около 50 г захар и 2 супени лъжици мед. Количеството на водата е колкото да покрие плодовете и затова, ако сте нарязали ябълките по-едро, ще ви е необходима повече вода. Това са продуктите, с които ние си приготвяме домашен ябълков оцет.
Измийте добре ябълките, нарежете ги на дребни парченца, като задължително отстраните дръжките, загнилите и повредени от насекоми части. Ако желаете, може да отстраните и семенниците, но ние не ги махаме. Напълнете един 3-литров буркан, около 3/4 от обема с нарязаните ябълки. В хладка вода разтворете около 50 г качествена захар и 2 супени лъжици мед. Ако ябълките са много сладки, може да намалите количеството захар и ако са недостатъчно сладки, ще трябва да се увеличи количеството на захарта. Наливате водата с разтворената захар и мед и след това доливате буркана с чиста хладка вода, докато се покрият плодовете. Разбърквате добре. За да не изплуват отгоре, може да ги затиснете с малка чинийка или да навиете една добре почистена лозова пръчка във формата на венец. Отвора на буркана покрийте с тензух или марля. За да започне ферментацията по-бързо, бурканът трябва да бъде на топло. Ако имате оцетна гъба, може да сложите част от нея, за да ускорите процеса на ферментация. 1 или 2 пъти в седмицата разбърквайте сместа с дървена или пластмасова бъркалка. Ако ферментацията протича правилно и ябълките не са пръскани с хербициди и инсектициди, след около месец ще забележите на повърхността образувала се оцетна гъба. Тя има формата на буркана и прилича на хрущял, но е доста по-мека. Появата на оцетна гъба означава, че вашият ябълков оцет ще притежава всички полезни свойства.
След около 6 седмици може да прецедите кашата и да отделите оцета. Първоначално течността е доста мътна, но след около десетина дни се образува утайка. Тогава с помощта на подходящо маркуче може да източите по-бистрата течност на самотек, като придържате маркучето на около 1 см над утайката. Нормално е вашият ябълков оцет да бъде мътен дълго време. Чак след около година правилно съхранение ще имате бистър домашен оцет от ябълки.