В. Мавриков: Ако съм знаел, че автомобилите са обект на престъпление, щях да се погрижа да ги скрия

Срещу 5000 лв. парична гаранция Районен съд – Разлог пусна на свобода задържания в края на миналата седмица заради укриване на крадени автомобили в дома  си бизнесмена Валентин Мавриков от Банско. Интересен беше развоят на делото, което стартира около 21:30 часа в неделя и продължи почти до полунощ. Прокуратурата внесе искане за налагане на най-строга мярка „задържане под стража“, а защитата на подсъдимия адвокат Попов поиска тя да бъде изменена в „домашен арест“. Обвиненият във вещно укривателство Мавриков взе нещата в свои ръце и след като поиска думата от съда, обори тезите на обвинението и заяви, че не е съгласен с искането на  защитата мярката да бъде изменена в „домашен арест“, тъй като и това наказание би  му попречило и затруднило да изпълнява служебните си задължения във фирмата си, която би фалирала само за седмица, ако той отсъства. В. Мавриков  се оказа достатъчно убедителен в думите си и беше пуснат на свободата срещу парична гаранция, която беше внесена вчера, и той беше освободен.

При старта на делото завчера защитникът на Мавриков – адвокат Попов, заяви, че не желае да се четат материалите по съдебното следствие, но поиска да бъде допусната до разпит майката на В. Мавриков с цел изясняване на обективната истина. При разпита й стана ясно, че тя не е запозната в детайли с бизнеса на сина си и дори не е наясно дали той е управител на фирмата в Сандански или друго лице.

В пледоарията си при излагане на събраните в хода на досъдебното производство доказателства прокурор Васил Чекански изтъкна, че са налице всички предпоставки за налагане на най-строгата мярка „задържане под стража“. Той уточни, че случаят касае тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода. Мавриков беше уличен за престъпление по чл. 215, ал. 2, т. 1 от НК – за вещно укривателство, и във връзка с чл. 26 от НК, който третира случаите на продължавано престъпление. Според прокурора от събрания доказателствен материал може да се направи обосновано предположение, че автор на деянията е именно Валентин Мавриков. В изложението му пред съда стана ясно, че част от доказателствата по ДП са заверени копия от материали по досъдебни производства по описите на Софийска дирекция на вътрешните работи, РУП – Велинград, РУП – Монтана, както и диарами за издирвани МПС, открити в двора на подсъдимия. За откритите при полицейската операция този уикенд автомобили стана ясно, че единият е изчезнал от Велинград, два от София и един от Провадия.

При обиска са открити и иззети още вещи, свързани с леки автомобили, част от които имат техническо приложение, както и такива, за които има формирани предположения, че служат за активиране (запалване) на двигателите на МПС. Прокуратурата отбележи още, че при задържането му на територията му на София в края на миналата седмица и от показанията на двамата полицейски служители може да се направи обосновано предположение, че установените в автомобила на Мавриков технически средства служат за отключване на коли. За да се защити обвинението за продължавано престъпление, част от доказателствения материал по ДП са образуваните преписки в  прокуратурите  в Петрич, Благоевград и Разлог по повод открити през 2011 година в двора на Мавриков два автомобила с подправени номера на рамата. Прокуратурата изтъкна още, че мобилността на Мавриков е предпоставка за това, че той може да избяга или да се укрие.

Адвокатът на подсъдимия Мавриков – Попов, се опита да обори доводите на прокуратурата, като заяви, че обвиненията, повдигнати срещу довереника му, лежат на обосновани предположения, и поиска смекчаване на мярката до „домашен арест“, като подчерта, че така той би могъл да упражнява търговската си дейност чрез телефонни разговори от вкъщи или интернет комуникации и ще спаси бизнеса си, който осигурява прехраната на 25 семейства. Адвокатът заяви още, че след повдигнатото срещу доверителя му обвинение за вещно укривателство той ще бъде обект на разследване и проверки и вероятността да извърши друго подобно престъпление е абсолютно изключена. По отношение на опасенията на прокуроатурата, че Мавриков би могъл да въздейства на свидетели, чиито разпити предстоят, адв. Попов заяви, че е трудно  да се  въздейства върху свидетели с неясен характер по  делото.

След пледоариите на обвинението и защитата, противно на първоначалното му искане да не дава обяснения, Мавриков поиска думата, за да внесе яснота по отношение доводите на прокуратурата. Той  подчерта, че специализираната полицейска акция, която прокуратурата твърди, че е извършена 2011 и 2012 година, е била само един път – през 2011 година, и провокирана от множество сигнали от съседи, с които дълги години водели дела във връзка с извършена в дома му кражба. Мавриков поясни, че успоредно с полицейската проверка е имало сигнали до НАП, Инспекция по труда и почти всички институции в страната. По думите му намерените  в хода на проверката  два автомобила са били взети за техническо обслужване и са били собственост на други лица. За единия, марка „Фолксваген Буарет”, подсъдимият поясни, че се управлявал от дама от Сандански и е бил на съхранение в дома му за смяна на масло. Мавриков поясни още, че с делото тогава се е занимавала Национална следствена служба и той е бил всеотдаен към разследването, както и е оказал пълна подкрепа във всеки един момент на всички разследващи органи. Относно намерените и конфискувани от къщата му шест автомобила, за четири от които има данни, че са крадени, той заяви, че въпросните автомобили са били под терасите на хората, настанени в къщата за гости, и той не е знаел, че са обект на престъпна дейност.

„Искам в този ред на мисли да попитам прокуратурата – ако аз съм запознат и знам, че те са обект на престъпление, така ли ще подходя, там ли ще ги сложа, пред погледите на 30 души, които излизат на терасите и ги гледат”, зададе риторичен въпрос Мавриков и продължи: „В хода на вече  образуваното дело ще дам подробно обяснение по какъв начин те са се озовали вкъщи. Това ще стане пределно ясно както на прокуратурата, така и на съда. Относно обвинението на прокуратурата, че това съхранение е престъпление, ще кажа, че е престъпление, ако аз знам, че са крадени. Най-малкото ако знаех, че са обект на престъпление, щях да ги скрия. Относно средствата, за които прокуратурата твърди, че са средства за палене на двигатели, искам да дам обяснение, че това е китайски диагностичен софтуер, който не работи и никога не е бил използван и стои при мен от 8 години. Преди 10 години имах амбиция да си отварям автосервиз и реших да си набавя диагностичен софтуер и това беше първият, продава се свободно в магазинната мрежа и аз не смятам, че това е средство за извършване на престъпление. Още по-малко, че към момента на изземването той е в чисто ново състояние, дори не е разопакован“, заяви подсъдимият.

Той поясни още, че намерените в автомобила му вещи при проверката на територията на 1-во РУП на СДВР  в София миналата седмица са били на приятеля му Андон Гарванов, който пътувал с него, но избягал при полицейската проверка, и самият той не е знаел за съществуването на уредите, както и че вероятно са на беглеца. Мавриков заяви още, че в хода на делото ще поиска да бъдат разпитани двамата полицейски служители от София, извършили проверката. Бъдещето на 25-те работнички в цеха му в Сандански също беше част от самозащитата на обвиняемия Мавриков. Пред съда изтъкна доводи за създадена паника у служителките му вследствие на медийната намеса по случая, както и че лично трябва да ги успокои и да им обясни обективната истина. В последните си думи В. Мавриков помоли съда за снизхождение.

След едночасов размисъл съдия Яна Димитрова пусна на свобода срещу парична гаранция подсъдимия и даде възможност за протест на прокуратурата пред благоевградските магистрати на 14.01.2016 година.

Извън съдебна зала прокурор Васил Чекански заяви, че доводите им са били обосновани.

Вчера все още нямаше яснота дали прокуратурата ще протестира решението на съда. От ведомството казаха, че наново ще се анализират всички доказателство по ДП, ще се преценяват наново и  мотивите на съдията.

На делото присъстваха братът на подсъдимия Георги, неговата майка Маринка и леля му, които също бяха категорични, че бизнесът на Валентин е напълно законен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *