Съдът намали наполовина глоба на селски управник, наложена заради некачествена обществена поръчка

От Административен съд – Кюстендил намалиха наполовина  глобата на  Радко Петрунов, кмет на най- малката община в Кюстендилска област – Трекляно, заради некачественна обществена поръчка.

Както вестник „Струма” писа преди коледните празници, от АДФИ наложиха глоба от 500 лв. на треклянския кмет, заради това, че не спазил изискванията при провеждането на процедурите по ЗОП по обявената от него обществена поръчка „Среден ремонт на общински пътища на територията на община Трекляно, „Средорек-Бъзовица“, „Долно Кобила-Киселица“ и „Трекляно-Средорек-Уши“.

Стойността на работата по реконструкцията на междуселските пътища е в размер на 115 500,01 лв. без ДДС, а критерий за възлагане на поръчката е „най-ниска цена“. В предвидения срок за кандидатстване в администрацията на общината постъпила само една оферта, в която обаче вместо определения от общината срок от един месец мераклиите за договор кюстендилска фирма поставяла условие за срок на работа – два месеца.

Според финансовите експерти на АДФИ Петрунов пропуснал да отбележи, че единствената фирма, кандидат за работата, поискала два месеца за изпълнението на договора, а не един, както записал в изискването си градоначалникът. В подписания в началото на месец февруари договор Петрунов вписал като условие двумесечен срок за изпълнение на договора, съобразявайки се и с времето, тъй като по пътищата, които трябвало да се ремонтират, имало около метър сняг. Това обаче не било взето предвид от проверяващите и те наложили глоба на Петрунов.

Заради маловажността на нарушението съдиите от Административен съд – Кюстендил намалили наполовина глобата от 500 лв. на 250 лв. През 2015 година Районен съд – Кюстендил потвърди и още една глоба на треклянския кмет Радко Петрунов заради неспазени добри практики при провеждане на друга процедура за ремонт на пътища, по която глобата му е в размер на 1000 лв.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *