Жители на Копривлен: Учител, син на общински съветник, поруга българското знаме на Сурва

Български учител поруга българското знаме по време на Сурва преди десетина дни в хаджидимовското село Копривлен, за това сигнализираха във вестник „Струма“ читатели.  Те посочиха като извършител преподавателя по физкултура в ОУ „Н. Вапцаров“ в селото Иван Безев. По думите на негови съселяни той захвърлил националния трикольор, който носела група кукери по време на традиционна обиколка из селото, в двора на къща край улицата и демонстративно на въпрос защо го прави, заявил: „Защото тук има и турци, но турско знаме не развявате!“. Свидетели на грозната сцена станали не само участниците в Сурва, но и ученици от местното училище, които ходели след групата маскирани сурвакари, но скандалът бил потулен.

Учителят бил известен в селото с пристрастията си към обявената преди време за незаконна ОМО „Илинден“, той е син на общинския съветник Ангел Безев, сигнализираха във вестник „Струма“ очевидци, които посочиха, че флагът от земята вдигнал Кирил Праматаров.

„Разбрах, че е имало разправия между хора от групата”, разказа кметът на Копривлен Лъчезар Банев и се ангажира да направи лично разследване на сигнала. Ето какво установило то:

„Знамето носел Кирил Праматаров, между него, Иван Безев и други от групата възникнал спор по организацията на празника в селото, като пререканията били откъде да минат кукерите”, разказа кметът. „Докато се карали, опрели знамето на ограда край пътя и то нито било хвърляно, нито дори паднало на земята, имало е доста хора, които са били свидетели и могат да го потвърдят, а К. Праматаров лично ме увери, че не е имало поругаване на трикольора и най-вероятно се касае за опит да се очерни някого”, категоричен бе Л. Банев. „Почти съм убеден, че става дума за политическа заигравка, насочена срещу мен, тъй като по време на изборите Иван Безев бе сред поддръжниците ми, но изборите минаха и сега по-добре да забравим предизборните страсти и да работим за доброто на селото”, каза управникът на с. Копривлен.

Своята версия за случилото се се съгласи да представи пред вестник „Струма“ и самият Иван Безев, който е на 26 г.:

„Нито съм член на ОМО „Илинден“, нито съм хвърлял знамето. Атаката срещу мен е политическа, баща ми е председател на ОМО, но аз съм общински зам. председател на СДС и като учител по физкултура всяка година на 15 септември вдигам знамето на България на пилона в училището ни”, допълни той, като коментира, че в този смисъл е нелепо да се твърди, че е поругал българския трибагреник. „Бях един от организаторите на Сурва в Копривлен тази година и сутринта групата ни излезе без знаме. Видяхме едно на новострояща се къща и го взехме, после решихме да го оставим до една ограда, за да не ни обвинят, че сме го откраднали, накрая го взехме с нас за обиколките из селото. В групата спорихме само откъде да минем и как да обиколим цялото село, друга разправия не е имало”, заключи учителят и категорично декларира, че атаките по негов адрес са от хората, които загубили местните избори и още не могат да преглътнат това.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *