10 вместо 20 заплати при пенсия на полицаи, назначени след 2006 г.

Обезщетението, което получават полицаите и пожарникарите при напускане на МВР, да не е повече от 10 заплати, а не както досега – до 20. Това предвиждат промени в закона за МВР, които днес ще бъдат обсъждани от министерството и полицейските синдикати. За проекта се разбра от становище на единият от синдикатите, разпратено до медиите.

Орязването на обезщетението обаче ще важи за полицаи, които в момента имат по-малко от 10 г. стаж и новопостъпилите. Ако законът бъде приет, през 2016 г. това ще засяга всички полицаи, постъпили на работа след 2006 г.

Полицаите и всички останали държавни служители в МВР ще загубят и начисляването на клас прослужено време към заплатите си. Според становището на Синдикален алианс “Сигурност” в МВР това ще намали заплатите на униформените с 40%. Те обаче са склонни да го приемат, ако в закона бъде записано, че досегашните натрупани добавки ще бъдат включени към основните заплати.

В предложенията е включено и разделяне на привилегиите на полицаите и останалите чиновници, като вторите няма да имат право на ранно пенсиониране. Разписана е идеята за създаване на държавно предприятие, което да поеме издаването на лични карти.

Полицаите, които работят извънредно и на смени, вече да не бъдат компенсирани с допълнителни пари, предвижда друга от промените, които вътрешната министърка е предложила на синдикатите. Вместо това те ще ползват 12 дни допълнителен платен годишен отпуск. Предвижда се обаче за сметка на това основният платен отпуск да бъде намален.

Синдикалистите настояват командироването на служители дае за максимум 60 каледнарни дни годишно. Пратените на границатата полицаи, които да пазят от бежанци, вече са натрупали повече.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *