Условна присъда за безработен, източил 400 лв. с изгубена дебитна карта на банскалийка

Безработен мъж от Гоце Делчев бе осъден условно заради източване на 400 лв. от чужда дебитна карта. Румен Чапкънов намерил изгубено портмоне в двора на училище в Банско, в което имало лична карта и дебитна карта със залепен ПИН код на нея. Още същата вечер на 11-и януари миналата година той изтеглил парите от два банкомата в центъра на зимния курорт. Цялата операция му отнела 1 час, през който 8 пъти изтеглил по 50 лв., след което изхвърлил  портмонето с личната карта.

Престъплението било разкрито благодарение на две момчета от Банско, които намерили портмонето и го предали в полицейското управление. Там попаднали на полицай, който се оказал съсед на жената, на която била личната карта. Оказало се, че тя изобщо не се е усетила, че е изгубила портмонето си с парите и документите.

Веднага била подадена информация до банката за блокиране на дебитната й карта и така било установено, че от нея са изтеглени 400 лв. В хода на предприетото разследване са иззети записите от видеокамерите, които били монтирани над банкоматите, и така се стигнало до извършителя. Оказало се, че това е мъж от Гоце Делчев, който живеел в защитено жилище в Разлог.

След като е установено, че Румен Чапкънов е вменяем и може да разбира и ръководи постъпките си, е обвинен за престъпление по чл. от НК – използване на чужд платежен инструмент без съгласието на титуляря.

Година след разкриване на престъплението той бе осъден в Окръжен съд – Благоевград на 1 година условно с 4-годишен изпитателен срок, както и да изплати разноски от 430 лв., направени в хода на  разследването и в съдебното производство.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *