Не съчетавайте тези продукти! Опасно е!

През последно време множество хора се запалиха по здравословното хранене. Това е прекрасно, но не рядко е и опасно. Защото подбирането правилни продукти е само първата крачка. Много по-важни са тяхното правилно съчетаване и употребяване в правилното време.

Има 9 най-вредни съчетания на продукти, които незабавно трябва да се изключат от менюто.
 
Плодове по време или след хранене

Плодовете бързо се преработват. Но ако се смесят с тестени изделия или с месо, се задържат в стомаха. Започва ферментация, която може да повреди стените на стомаха.

Въглехидрати от нишесте и животински белтъчини

Ако обичате картофи с месо, трябва да знаете, че в стомаха животинските белтъчини гният, а нишестето започва да ферментира. В резултат коремът се подува и запчват да ви мъчат газове. По-добре е картофите да бъдат заменени със зелен или жълт боб, салата от прясно зеле или всякакви други зеленчуци, в които няма нишесте. Това съчетание е по-полезно и от гледна точка на калориите.

Въглехидрати от нишесте и домати

Доматите съдържат киселина, която при съчетаване с нишестетата (картофи, ориз) въздейства негативно на храносмилането. Сред възможните последствия са възпаление на лигавицата на хранопровода, което се появява след изхвърляне на съдържащото се в стомаха обратно в хранопровода. Умората, която се появява след хранене, също е свързана с едновременния прием на нишестета и домати.

Плодове и йогурти 

В киселото мляко има множество бактерии, които встъпват в реакция със захарта от плодовете.  Това води до образуването на токсини, простудни заболявания и алергии. По-добре употребявайте натурално кисело мляко, без добавки със стайна температура. Ако искате може да добавите мед, канела, стафиди, но не и пресни плодове.

Пълнозърнести и мляко

Вероятно това е изненада за мнозина, тъй като пълнозърнестите храни и млякото е прието да се смятат за канон на правилното хранене. Всъщност те не са най-правилното съчетание, тъй като съдържат бързи въглехидрати. Те предизвикват резки скокове на захарта в кръвта. Когато нивото й отново падне скоро, човек пак огладнява и му се прискват нови въглехидрати.

Вино и десерт

Любимото на много почитатели на сладкото съчетание на вино и десерт (торти, плодове, бонбони и пр.) може да нанесе непоправим удар по организма. Алкохолът влияе на нивото на захарта в кръвта и повишава производството на инсулин. Вследствие на това въглехидратите от десертите се превръщат в мазнини и водят до трупане на наднормени кила. За да избегнете тези неприятност се постарайте с виното да употребявате продукти с нисък гликемичен индекс  (например, богати на фибри зеленчуци).

Бургери и пържени картофки

Фастфудът обикновено предлага вредно меню. Невероятно тлъста храна, преминала многократна обработка, консерванти и химични добавки образуват токсини. След това те се съединяват с въглехидратите от картофите, започва отделянето на цитокини, които предизвикват възпалителни процеси и ускоряват стареенето.

Плодови сокове и кексове

Това съчетание съдържа огромно количество калории и има минимална хранителна стойност. Ако сте изяли няколко парченца кекс с чаша портокалов сок на закуска, то рябва да се приготвите към бърз ръст и спад на силите, а също така и остро чувство на глад през първата половина на деня. Отсъствието на белтъчини и фибри, съчетано с високо съдържание на въглехидрати, катастрофално влияе на нивото на захарта в кръвта.

Банани и мляко

Това съчетание е вредно за организма, защото, когато тези продукти са заедно в стомаха се разграждат много бавно. Представете си какво ще стане, ако добавите и сладолед (мазнини, захар, ниска температура).

Списъкът на вредните съчетания не се ограничава само с тези варианти. Но те са едни от най-често употребяваните, съобщава zdrave.to

 Избягвайте ги, за да запазите по-дълго своята красота, младост и здраве.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *