5 нощи Мария спала между труповете на родителите си, така оцеляла в студа

Mария Маринова пет нощи спала между мъртвите си родители, за да се спаси от студа, пише “24 часа”. Историята на 60-годишната фармацевтка, която дни наред крила за смъртта на майка си и баща си, за да получи пенсиите им и да плати вересиите в хранителен магазин, потресе цяла България.

Възрастното семейство Дона и Вълчо Дишеви (на 86 и 87 г.) умрели от измръзване, макар че в двора на селската им къща имало два кубика дърва.

“Нямаше кой да ми ги нацепи”, призна дъщеря им. “Никой нямаше да и? откаже, ако бе дошла за помощ”, каза кметът на Радювене Венцислав Банчев.

За жителите на селото Мария е болен човек, който се нуждае от медицинска помощ. Съседи тя почти няма – хората са починали, къщите пустеят. Малкото останали пък до един са скарани с покойната и? майка. “За нея всички бяха лоши. Обиждаше с нецензурни думи, но когато е поискала нещо, не сме и? отказвали”, каза Румен Антов. Къщата му е точно срещу тази на Дишеви. Той е дарил 100 лв., за да може Мария да ги погребе.

Съпругата му Таня описва покойните съседи като добри и незлобливи: “Откакто си дойдоха на село, обаче нещо им стана – промениха се, станаха завистливи.”

Зад зидовете на високия дувар около къщата им човек не припарвал. Знаело се само, че живеели в страшна мизерия и мръсотия. Говорело се, че нямат легла – спели на дървени пейки. “Едва склоних петима безработни да изкопаят гробове – очакват да изкарат някой лев. Ще им платя от джоба си, няма друг начин”, каза кметът.

Дишеви имат апартамент в ловешкия кв. “Здравец”. След пенсионирането си се преместили в родното село на бай Вълчо. Мария работела в билкова аптека, но преди 15 г. я съкратили и тогава последвала родителите си в Радювене. “Пенсиите им бяха малки – общо 270 лв. С тях живеехме”, признава тя.

Пазарувала икономично, хляб и само най-необходими провизии, разказа собственикът на селския магазин Петър Петров. Той е готов да помогне на Мария, но че била така зле, нямал представа. Повечето от хората в Радювене купували на кредит.

Мария не можа да обясни защо не е дала апартамента под наем, докато е мизерствала с родителите си на село. Не се била сещала, че може да го продаде и да си осигури средства.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова изпрати на Мария два кашона с хранителни продукти. Ще и? бъде оказана материална помощ. Общинската администрация пое разноските по двете погребения. Дишеви ще бъдат положени в четвъртък в гробището на Радювене.

В рушащата се къща бай Вълчо и баба Дона издъхнали от студ.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *