Прости финансови правила, според които да живеете

Хората често не успяват да вкарат ред в личните си финанси, само и единствено защото смятат, че финансовите правила са твърде сложни и неразбираеми за тях.

В тази насока ето някои прости и разбираеми правила, които да следвате, и които ще ви помогнат да живеете по-добре и в съответствие с възможностите си.

По отношение на разходите с приоритет са скъпите кредити

Когато обмисляте да намалите задълженията си, винаги започвайте от тези с най-висок процент на лихвите по тях.

При покупка на имот

Основно правило е разходите за жилище да не надхвърлят 30-40% от вашия месечен доход. Това включва не само разходите по ипотечния кредит, но и тези за данъци и такси.

Друго правило гласи, че покупката на имот е финансово по-изгодна, ако покупната цена е по-малка от 15 годишни наема за имота, който сте харесали.

Има още един начин да определите, дали да купите, или да наемите имот. То гласи, че нивото на наема трябва да е по-голямо от 1% от цената на имота, за да има смисъл покупката.

За спестяване за старини

Осем пъти годишния си доход

За да сте подготвени за нормално посрещане на старините си, специалистите препоръчват да сте спестили 8 пъти годишния си доход, до настъпване на пенсионната ви възраст.

Правилото за умножение по 25

Друг начин да достигнете до сумата, която е добре да имате зад гърба си, когато се пенсионирате, е да умножите предполагаемите си годишни разходи по 25.

Правилото 4%

Това правило определя колко можете да теглите на година от спестените средства, за да не изчерпате пенсионния си фонд. Според него, ако имате активи на стойност 200 000 лева, то не бива да теглите на година повече от 8 000 лева.

Правилото 10%

Друго правило гласи, че е добре да заделяте по 10% от месечния си доход, за да постигнете спокойно и нормално съществуване.

За спокойствие и сигурност

Застраховка на стойност пет пъти годишния ви доход

Добре е да имате застраховка живот. Това обаче е задължително, ако имате подопечни лица, или такива, които изцяло зависят от вашия доход. В тази насока, специалистите препоръчват да имате застраховка живот в размер на поне пет пъти годишния ви доход.

Шест месечни заплати във фонд за спешни нужди

Друго правило гласи, че е добре да имате заделени средства за спешни нужди, или в случай че останете без доход в размер на поне шест месечни заплати.

При инвестиране

Трябва да очаквате дългосрочен доход от фондовите пазари от средно 10%. Залагането на много по-голям процент, може да е тревожен сигнал за реалната ви преценка.

Правилото 72

То показва приблизително колко години ще са необходими, за да се удвоят вашите спестени средства при определена норма на възвръщаемост. Това става, като се раздели числото 72 на процента на очаквана годишна възвръщаемост.

Вашата възраст сочи процентът на инвестициите ви в облигации

Според друго широко проповядвано правило на финансовите пазари, вашата възраст е процентът на облигации, който трябва да държите в портфейла си.

Това правило идва въз основа на схващането, че колкото по-възрастни стават инвеститорите, толкова по-малки рискове трябва да поемат.

Правилото 8%

Според много финансови величия, за да избегнете да попаднете в капана на емоциите и да заличите капитала си, трябва винаги да закривате губещи позиции, когато нивото на загубата достигне 8% от инвестираната сума./profit.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *