Внимание! Спрете морковите, бъкат ги с олово, Агенцията по храните крие

Дали хранителните продукти, които консумираме са безопасни, или не? Сметната палата твърди, че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) не е информирала своевременно обществеността за вредни храни.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков коментира темата в студиото на бТВ.

Именно Сметната палата е трябвало да провери дали гражданите са защитени чрез осъществяване на контрол върху безопасността на храните, т.е. дали БАБХ изпълнява функциите си.

Оказва се, че БАБХ е открила вредни храни– моркови с олово, овесена каша с гъбички, лазаня с месо, третрирано с хормони, например – но гражданите не са били уведомени.

Основният извод от одита е, че агенцията полага усилия за ефективен контрол, но сериозният проблем е, че не информира обществото за наличието на опасни храни в търговската мрежа.

Все пак вредните храни са иззети, така че тук агенцията си е свършила работата. Одитът на Сметната палата е показал, че близо 2 млн. кг храни са унищожени.

Според Цветков агенцията обаче трябва своевременно да информира за опасни храни – например на сайта си, и с помощта на медиите тази информация да стига до по-голям кръг хора.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *