Съпругата на Яне Янев – Галя, се провали на вътрешен изпит, напуска Софийски градски съд

Съпругата на премиерския съветник, лидер на РЗС и бивш кандидат за кмет на Сандански, Яне Янев – Галя Янева, напуска работа в ГО на СГС, защото не издържала изпита, на който били подложени всички съдебни помощници в Софийски градски съд. Новината е сред най-коментираните в правните среди.

За първата дата на изпита 18 декември 2015 г. Галя Янева представила болничен. След това се явила  на препитване на 11 януари. От пресслужбата на СГС посочиха, че от 34 възможни точки съпругата на Яне Янев получила едва 3 точки, като това е вторият най-слаб резултат  от съдебните помощници в СГС.

Засега обаче Янева не е освободена, защото веднага след теста е напуснала сградата на съда, след което се обадила в СГС и уведомила, че от 11 януари включително е в болничен за срок от 10 дни. Болничният лист е издаден в Сандански, родното място на съпруга й Яне Янев. Документът все още не е получен в СГС, уточниха от пресслужбата на съда.

На препитване преди новогодишните празници се явили 25 младши помощници в СГС, като 14 от тях са се провалили. Тестовете са атестационните за Софийския градски съд, а провалилите се са получили под минимално определения брой точки.

Според изискванията онези, които работят в Гражданското, Въззивното и Търговското отделение на СГС, трябва да имат минимум 16 точки, при максимален резултат 34, за да получат задоволителна оценка. А съдебните помощници в Наказателното отделение трябва да имат минимум 17 от 24 точки, за да работят в градския съд. Всички съдебни помощници, които не са покрили изискванията в теста, ще бъдат освободени от длъжност, казаха от СГС.

Съдебните помощници трябвало да попълнят тест, който е задължителна част от атестационната процедура.  Преди да се пристъпи към освобождаване от длъжност, ръководството на Софийския градски съд е предложило на неиздържалите теста „да се разделят“ по взаимно съгласие.

Свободните места за съдебни помощници ще бъдат запълнени след конкурс. Очаква се той да бъде на няколко етапа.

Пред „Струма“ Яне Янев направи остър коментар на случилото се със съпругата му, той видя в това  политическа атака срещу себе си и персонално към премиера Бойко Борисов заради факта, че е негов съветник: „Жена ми Галя е в болничен, спекулациите с този тест идват от хора, които искат да правят политика чрез съда. Жена ми е достатъчно подготвен юрист и това се потвърждава от факта, че преди две години спечели мястото след конкурс с писмен и устен изпит, на който изкара оценка 5.25. Няма логика сега с някакъв тест, който няма никакво пряко отношение към работата й, да се отменя резултатът от конкурса. Някой иска Галя да стане жертва на войната, която  Лозан Панов обяви на премиера Бойко Борисов. Атакувайки Галя, атакуват мен, а тъй като съм съветник на Бойко Борисов, и него“, каза пред „Струма“ Яне Янев и прогнозира, че атаките  ще стават все по-открити. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *