ПОРЕДНО ПРИЗНАНИЕ! Абитуриентка от Езиковата единствена от областта на коктейл в президентството

Дванадесетокласничката от ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ в Благоевград Петя Стефанова отново впечатли президента Росен Плевнелиев. Изявената гимназистка с многобройни отличия по физика бе поканена на 5-та олимпийска годишна среща по природни науки, провеждаща се под патронажа на държавния глава. Привилегия да присъстват на събитието имат единствено ученици, завоювали призови места от международни състезания в областта на астрономията, биологията, информатиката, математиката, физиката и химията. Любопитното е, че Петя е единствената ученичка от областта, удостоена с високата чест, и то за втора поредна година.

„Срещата откри президентът Р. Плевнелиев. Той говори за успехите на българските ученици в областта на природните науки. Пожела ни да продължим да се развиваме и да не се отказваме от набелязаните цели. Зам. министърът на образованието В. Кастрева пък ни посъветва да останем в България“, разказа дванадесетокласничката, която е една от 50-те ученици от цялата страна, получили покана за събитието.

Оказало се, че държавният глава е запомнил Петя от миналогодишното й посещение в президентството. Приключвайки словото си, президентът отишъл при нея и след проведения разговор последвала обща снимка за спомен.

Възпитаничката на ЕГ определя поканата и самото си посещение в президентството като признание за труда и резултатите, но е категорична: „Без подкрепата на ръководството на Езиковата гимназия и на учителите ми нямаше да успея. Бих искала да блогодаря и на преподавателката си по физика Дамяна Грънчарова.“

 Талантливата дванадесетокласничка е първата ученичка от Благоевградска област и единственото момиче, намерило място в петчленния национален отбор, който представи страната ни на световния турнир за млади физици в Шрусбъри, Англия. Тя стана част от държавния тим след блестящо представяне в поредица от физични турнири и битки. Към богатата си колекция от отличия наскоро Петя добави и още едно. В конкуренция със 130 участници тя спечели специална награда от международното състезание по експериментална физика в гр. Куманово, Македония.

В момента училищният отбор по физика, чийто капитан е Петя, се подготвя за поредното изпитание – националния турнир на младите физици. За пръв път престижната надпревара ще се проведе в Благоевград, като областният център на Пиринско е избран за домакин на състезание от такъв ранг именно заради забележителните успехи на гимназистите от ЕГ „Акад Л. Стоянов“ в областта на физиката.

А иначе Петя е решила да продължи образованието си в България. Още преди 2 години, наясно с бъдещите си планове, тя сподели, че иска да учи компютърни науки. Към днешна дата зрелостничката допълва, че не се вълнува много от предстоящия абитуриентски бал, още не си е купила тоалет и мисли повече за матурите, като за второ ДЗИ е избрала физиката.

„След 10 години се виждам като президент. Не на България, а на просперираща компютърна фирма”, сподели мечтата си за бъдеща реализация Петя, убедена, че независимо от бъдещето си поприще, няма да изостави любимата си физика. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *