Как да предпазим кожата от замърсяването през зимата

Студеното време през зимата може да бъде изключително вредно за кожата, не само заради понижение на влажността и температурата, но и поради повишеното замърсяване на околната среда. 

С промяната на температурата студеният въздух близо до земната повърхност е хванат в капан от слой по-топъл въздух. Когато това продължи за по-дълго, въздухът застоява и се насища с прах и други замърсявания, които формират смог.
Той е причина както за дихателни проблеми, така и за редица кожни нарушения. Те се изразяват във възпаление, дехидратиране и състаряване на кожата.

Ускореният процес на стареене се проявява, когато малките наночастици във въздуха, които преминават през защитната бариера на кожата, буквално правят дупки в дермата. В резултат кожата губи своята еластичност и се образуват бръчки. 
В редки случаи тези увреждания може да доведат и до мутации в ДНК, което да бъде причина за развитие на кожен рак, особено сред тези, които се излагат продължително на ултравиолетова радиация. Кои са основните стъпки, които трябва да следваме, за да се предпазим? 

Препоръчително е да избягваме проветряването у дома в ранните утрини, тъй като тогава нивата на замърсяване на въздуха през зимата са най-високи. Също така следва да избягваме продължителното стоене на слънце.

Лицето да се почиства с „мек“ почистващ продукт ежедневно. Препоръчително е също да се консумират храни, богати на антиоксиданти. С тяхна помощ се неутрализират свободните радикали. Хидратирането на кожата и нанасянето на слънцезащитен продукт също са съществена част от борбата срещу вредите от замърсяванията.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *