МИСТЕРИЯ ОКОЛО ТОПСДЕЛКА! За 477 000 лв. благоевградската „Вест инвест” ЕООД купи кафене „Амони”

Благоевградската фирма „Вест инвест“ ЕООД е бъдещият собственик на кафене „Амони“. Това е развръзката след вчерашната публична продан, която се проведе в зала №1 на Районния съд от служители на частния съдебен изпълнител Александър Цанковски. Основните играчи бяха двама – Българо-американската кредитна банка и малко известната частна фирма, които бяха изпратили свои представители на търга.  Продажбата бе проследена от дългогодишния наемател на бар „Амони” бизнесменът Петър Домозетски и областния председател на КНСБ Емануил Манолов.

Наддаването тръгна от началната цена от 255 371 лв., за да достигне към 500 000 лв. Тази сума бе предложена от представителя на банката взискател по изпълнителното дело и така изпревари конкурентната оферта от  477 000 лв. След това банковият представител направи заден ход  и заяви, че оттегля предложението си. Служителят на частния съдебен изпълнител прикани участниците да  подпишат направените предложения такива, каквито са към момента, и сложи точка на търга. Решението на банката за оттегляне ще бъде оформено впоследствие в кантората на частния съдебен изпълнител след изтичане на 7-дневния срок за внасяне на сумата. На финала двамата участници в търга си стиснаха ръцете и напуснаха Съдебната палата без коментар. Представителят на ЧСИ също отказа информация. След една седмица обаче той е длъжен по закон да обяви кой е новият собственик на недвижимия имот.

Припомняме, че  публичната продан е по искане на Българо-американска кредитна банка на Цветелина Бориславова, която през юли миналата година стана собственик на триетажната сграда на площад „Георги Измирлиев-Македончето“ в Благоевград. Недвижимият имот в топцентъра с  разгърната площ от 940 кв. м бе обявен на публична продан за 920 902 лв. от частен съдебен изпълнител заради банкова задлъжнялост на собственика – дружество „Симол” ЕАД. Още през 2011 г. в Районен съд – Благоевград е направен залог върху търговско предприятие със залогополучател Българо-американска кредитна банка, а през месец март върху него са наложени и 7 възбрани.

Публичната продан бе определена за 29 май 2015 г., но до наддаване не се стигна и имотът бе възложен направо на Българо-американската кредитна банка. Все още не са ясни  инвестиционните намерения на банката собственик по отношение на кино „Синемакс“, което е единственото в Благоевград. Към момента то продължава да се ползва под наем от братята Ангел и Владимир Ризови, които бяха и негови собственици чрез фирмата „БРАТ- ВР“ ООД , но само за 4 години. През 2006 г. те прехвърлят   кинозалата и обслужващите помещения към нея като апортна вноска в новата фирма „СМВ“ ЕООД.  През 2007 г. имотът е апортиран и в капитала на новото дружество „Симол“ ЕАД, което разполага с капитал от 9 670 000 лв., а негов едноличен собственик е „Клавис Инвестмънс“ АД. В съвета на директорите е акционерното дружество, както и Андрей Брешков и Николай Янков, като последният беше заместник на министъра на икономиката Николай Василев в периода 2001- 2003 г. в кабинета „Сакскобурготски“. Николай Янков става бизнесортак с фирмата на братя Ризови „Брат ВР ООД в „Зона”АД, което учредяват през 2009  г.

Любопитен факт е, че докато тече процедурата за публичната разпродажба на кинокомплекса, „Симол“ ЕАД заведе дело в Окръжен съд – Благоевград, в което поиска да бъде признат за собственик на бар „Амони“. Съдия Лилия Масева ги призна за собственици с мотива, че преди да стане кафене, това е било фоайе , което е част от обслужващите помещения към кинозалата. Това е заключението от назначената експертиза по делото, която е изследвала цялата история по смяната на собствеността в триетажното тяло, което навремето е Дом на културата в Благоевград. Процесът на смяна на собствеността започва преди 23 години с една заповед на министъра на финансите от 7 май 1992 г., с която се нарежда да бъде иззета от КНСБ седеметажната административна сграда и Културният дом, които са в един парцел на тогавашната улица „Станой Крекмански“ №22.

През 1996 г. сградата е актувана като държавна собственост и предоставена на областния управител на Софийска област. Държавната фирма „Софис” АД предава на областния управител във владение високото тяло – 7-етажната сграда, партер и мазета, като е сключен споразумителен протокол на 19 февруари 1999 г.  Само след 5 месеца със заповед на министъра на регионалното развитие Евгений Бакърджиев нарежда на „Софис“ АД да предостави безвъзмездно на „Контролнозаваръчни устройства“ ЕАД триетажното тяло на административната сграда на ул. „Георги Измирлиев“ №3. След 2 дни областният управител Борис Маскръчки актува като държавна собственост ниското тяло – бившия Културен дом с мазе, партер, приземен етаж и първи етаж. През 2002 г. „КЗУ“АД продава на „Брат ВР“ ООД  триетажното тяло, включващо кинозала и обслужващи помещения.

След 4 години имотът е прехвърлен и апортиран в „Симол“ ЕАД.  Съдия Лилия Масева счита за безспорно установено, че именно те са собственици на кафене „Амони“, което е било част от обслужващите помещения. Със същия довод за собственост на „Симол“ е признат за собственик на боксовата зала. За нея пък претендира държавата, която през 2011 г. завежда дело в Окръжен съд. Исковата молба е депозирана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев чрез областния управител Валери Смиленов  против „Брат -ВР“ООД, представлявано от Владимир Ризов, СМВ ЕООД, представлявано от Ангел Ризов, и „Симол” ЕАД, представлявано от Андрей Брешков и Никола Янков. Искът за собственост върху боксовата зала с площ от 218 кв. м на държавата също е отхвърлен като неоснователен от съдия Лилия Масева. Регионалното министерство в лицето вече на министър Лиляна Павлова обжалва решението пред САС. Така „Симол” ЕАД печели битката за двата апетитни имота на първа съдебна инстанция,  но тя не е приключила, тъй като няма окончателно решение.

При това положение е много чудно какво е това бързане, след като делото за собственост е висящо, недоумява и наемателят на бар „Амони“ Петър Домозетски, който го държи от 16 години. Той също пази купчина папки с документи, в които е цялата история около имотната сага. Като доказателство, че имотът е частна държавна собственост, бизнесменът показва решение на ВАС. Между собствениците и държавата се водят дела с години за собствеността и засега фирма „Симол“ печели делата. Преди време столичаните отправиха супероферта към областната управа – да им дадат 2 от обектите си и да запазят киното. Ситуацията след това се промени и имотите станаха собственост на банката, която започна да ги разпродава, макар и да има висящ съдебен спор за собствеността.  

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *