Страх тресе ветеринарите в Рилското корито, взеха им нови проби за бруцелоза, резултатите ясни в понеделник

Страх тресе ветеринарните лекари, борещи се с бруцелозата в Рилското корито. Вчера 12-те ветеринари са дали кръв за серологични изследвания за евентуална зараза от бруцелоза. Резултатите ще са готови в понеделник. Всички са напрегнати и в очакване какви ще са резултатите, дали някой от тях е пипнал болестта, докато изследва болни животни.

Трима ветеринари вече се лекуват от заразата. Както вестник „Струма“ писа, първият заразен е практикуващият млад ветеринар от село Бураново, община Рила, д-р Георги Бандеров. Преди време д-р Бандеров заяви пред репортер на вестник „Струма“, че е лекуван в болница само 5 дни, толкова била клиничната пътека, и след това е оставен сам да се справя със заболяването. Държавата дори не поема част от лечението му, а има опасност болестта да се превърне в хронична. С помощта на д-р Дангов той се свърза с гръцки професор, който обеща да направи безплатно схема за лечението му.

Преди около месец от бруцелоза се разболя и д-р Георги Тимчев, който има дългогодишна практика като ветеринар, в момента е началник на ветеринарната лечебница в Дупница.

Както „Струма“ писа, епидемията от бруцелоза пламна през месец юли миналата година в град Рила и село Смочево. Седми месец борбата с бруцелозата продължава, но все още се откриват заразени кози, крави и кучета. До момента са евтанизирани 221 животни.

Заразените от бруцелоза са 39 души. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *