160-кг глиган, отстрелян над Логодаш, донесе на собственика на РМА „Стримон“ Д. Данчов златен медал с 23,60-см глиги

Собственикът на благоевградската фирма  РМА „Стримон“ Димитър Данчов е най-щастливият ловец в пределите на общината, а поводът е, че подобри рекорда за глигански бивни на територията на ДГС -Благоевград, който не бе падал повече от две години. Слуката споходила запаления ловджия Данчов на последния за сезона законен излет миналата неделя, когато 43-та ловна дружинка от Логодаш направила пусия в района на местността Дерзай, която е  над 1200 метра надморска височина и е гранична с област Кюстендил. Големият глиган изскочил точно пред бизнесмена и той го прострелял смъртоносно с два изстрела с ловния си автомат „Байкал“.

„Още като го видях, разбрах, че  прасето е потенциален носител на трофей, защото  на тази надморска височина глиганите са по-едри от тези, които са в ниската част на планината, муцуната му е също по-дълга, с главата беше почти 80 см, гръдният кош на тези прасета е по-широк и развит, а задницата – тясна. Като приближих, видях да стърчат огромни бивни, заради начина им на хранене на тази височина природната селекция ги е дарила с по-големи зъби. В този район съм убил две прасета през този сезон, също бяха големи, но  с доста по-малки глиги от последния екземпляр, разказа пред приятели Димитър Данчов. При претеглянето прасето се оказало, че тежи 160 килограма, глигите веднага са извадени и при прецизното мерене е установено, че са дълги точно 23.60 сантиметра, 9 сантиметра са стърчали само извън устата, буквално като две саби”, обясни ловецът. Според дължината им е установено, че животното е било на 9 години. Миналата седмица на тържествена церемония в ДГС – Благоевград лично шефът Калин Зашев връчи златния медал и сертификата на  щастливия ловец Димитър Данчов, на който са отбелязани точните параметри на трофея и точките, които му носи – 137.45, и златен медал.

Предишният рекорд е бил поставен преди две години и половина от благоевградския ловец  Саймир, неговият трофей е за 126.50 точки.  Данчов няма право да продава златния си медал и глигите, с тях ще представя ДГС – Благоевград на ловни изложения. На черния пазар  трофеят би струвал между 1700 лв. и 2000 лв., пресмятат ловци.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *