Кметът на Митиново В. Георгиев: Река Езерница скъса дигата и заля над 150 декара плодородна земя, отнесе полски пътища, водата стигна до устоите на жп моста над Струмешница

„Дигата на река Езерница в полето край петричкото село Митиново се скъса в резултат на последните валежи, водата заля над 150 декара плодородна земя, отнесе пътища и достигна до главния устой на жп моста над река Струмешница”, алармира вчера кметът на селото Венцислав Георгиев. Той депозира докладна в Общинска администрация – Петрич за проблема. Река Езерница събира водите от Петричкото поле и се влива в река Струмешница.

„И предишни години е имало наводнения в този район, но сега мащабите са доста по-големи. Причината е, че валежите през последните дни бяха доста по-продължителни. Разкъсана е самата дига на реката”, заяви вчера кметът В. Георгиев.

„През август миналата година направихме почистване корито й. Но местността представлява мочурище, има много наноси, които идват от землището на град Петрич. Успяхме частично да закърпим дигата, но може би пак има някакво затлачване от отпадъците, които донесе реката, и сега се разкъса много по-голяма част от нея. Залети са обработваеми площи, които са доста плодородни. Реката „яде” цели парчета от ниви и ги отнася, което е притеснително”, допълни той.

„Подготвих докладна до общинското ръководство. Тук идват всички води от град Петрич и най-вероятно няма да успеем само с почистване на коритото, а би трябвало комисия от специалисти да каже дали не трябва да се разшири самото коритото на реката. Миналото лято направихме сонда за питейна вода, която да използваме през лятото, но и тя е залята. Отнесен е и пътят, който води до тези ниви. Разливът на водата е стигнал до жп моста над Струмешница, който миналата година се наклони, отнесен е и пътят, който минаваше под моста. Устието на река Езерница при река Струмешница е разширено и водата стига до главния устой на самия мост. Възнамерявам чрез ръководството на общината да уведомя и БДЖ. Не е трагично положението, но вероятно ще трябва да се вземат някакви мерки за укрепване на устоя на моста”, заяви В. Георгиев.   

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *