ИНЦИДЕНТ В БЛАГОЕВГРАД! 4-г. момиченце отпи от шише с дизелово гориво, по спешност прието в реанимация

Четиригодишно момиченце погълна от токсичен продукт – добавка за дизелово гориво, който се използва за по-добра работа на двигателя на автомобила и предпазва от замръзване при минусови температури. Пострадалото дете по спешност е прието в реанимация на благоевградската болница.

Нелепият инцидент с малката палавница станал вчера около 20,20 часа в дома й в Благоевград. Детето попаднало на бутилката, която била оставена на масата. При отпиването от шишето от силната миризма момиченцето започнало да кашля, майката веднага съобразила какво се е случило, запазила самообладание и с личен превоз транспортирала детето си до болницата. Свикан е лекарски екип за консултация, по спешност момичето е настанено в реанимация с интоксикация от химически продукт.

„На детето се провежда интензивно лечение, състоянието му е добро, няма опасност за живота му”, каза дежурният реаниматор д-р Борислав Стоянчов. Той поясни: „Касае се за опасен продукт, който е рисков за дихателната система, може да настъпят смущения в дишането и сърдечната дейност, което налага лечение под лекарско наблюдение, рисково е не само поглъщането, но и вдишването на петролни пари. В случая детето е направило асоциация с обикновена битулка за минерална вода и е отпило въпреки неприятния мирис. Рисково е оставянето в обсега на малко дете на отровни вещества и лекарства, родителите не трябва да подценяват опасността от отравяне, която е навсякъде. А препаратите за почистване на кухнята и банята, както и разтворителите, освен отравяне могат да предизвикат и химически изгаряния”, поясни д-р Стоянчов.

Само преди две седмици в реанимация на благоевградската болница бе прието с интоксикация едногодишно момиченце, което отхапа листо от отровно растение – трилистник. Тогава също благодарение на бързата реакция на майката, която извадила от устата му сдъвкания лист, и след лекарската намеса състоянието на детето бе овладяно. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *