В училището в село Бабяк борят студа със 100 кубика дърва

Директорът на дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ – Благоевград доктор Мария Станчева не знае каква трябва да е минималната температура по класните стаи за протичането на нормален учебен процес. Попитана от репортер на вестник „Струма“ колко градуса най-малко трябва да е топлото в училищата, тя отговори така: „Нямаме такива изисквания, защото нямаме наредба. Ние мерим температурата спрямо българските държавни стандарти”. В отговор на въпроса какви би трябвало да са градусите по БДС, доктор Станчева заяви: „За повече информация се обърнете към физичката на РЗИ, тя ще ви разясни, но нея сега я няма, на проверка е”.

 В началото на краткия разговор директорът на „Обществено здраве“ разясни, че в РЗИ не са получавани сигнали за студени класни стаи, но въпреки това експерти правили постоянни проверки. “Няма как да е студено по училищата и детските градини, всички са газифицирани. Може да им стане студено, ако Путин спре газта”, бе другият кратък коментар на доктор Станчева.

А иначе проверка на вестник „Струма“ показа, че въпреки минусовите температури навън благоевградските училища са добре отоплени. Малко след 9. 30 часа вчера термометърът в една от стаите в Математическата гимназия показваше 23 градуса.

„Директорката ме е оставила сам да преценявам кога да паля парното. Конкретно за днес, тъй като е по-студено, дойдох на работа в 5.30 часа сутринта. Иначе за отоплението се грижим двамата с колегата от Езиковата гимназия, те са следобед. Пускахме парното и през ваканцията. Сега в събота пак го палихме, имаше състезание тук. На децата им е топло, няма оплаквания“, разказа параджията с 24-годишен стаж в ПМГ Георги Цветков и поясни, че преди газификацията гимназията е изразходвала по 75 тона нафта на зима, докато сега двете мощни котлета на газ затопляли огромната четириетажна сграда за отрицателно време.

Помощник-директорът на 11 ОУ Димитър Колев похвали параджията на училището и съобщи, че в началото на учебния ден във всички стаи температурата е била не по-малко от 20 градуса. “Даже сега, като напече слънцето, децата се събличат по тениски. Параджията е много съвестен. Вечерно време следи по няколко пъти прогнозите за времето. Топло е. Нямаме проблеми“, констатира Д. Колев, а човекът от охраната допълни, че параджията идва на работа още в 4 часа сутринта.

 Медицинската сестра в 8-мо СОУ Силвия Дормушева мери температурата по няколко пъти в деня и нанася данните в специална тетрадка. С пристигането си тя взема термометъра и започва да обикаля стаите и коридорите. “Мисля, че минималната разрешена температура е 16 градуса, но тя би била некомфортна за децата. Трябва да е поне 18 градуса и нагоре. Днес малко преди започването на учебните занятия температурата бе 20-21 градуса, през деня се вдига още“, сподели медицинската сестра.

Помощник-директорката на 5-то СОУ Даниела Цветанова също показа термометъра в една от стаите, отчитащ 22 градуса, и поясни, че медицинското лице в училището прави ежедневни замервания. “Най-верният термометър във всяко училище са учениците, особено по-големите. Ако им е студено, те веднага ще сигнализират институциите, каза помощник-директорката. Ученици от 5-то СОУ също потвърдиха, че класните стаи са добре отоплени и уютни.

И докато благоевградските училища са газифицирани, то по-голяма част от учебните заведения в малките населени места се отопляват на твърдо гориво.

За да провери как се борят със студа, репортер на „Струма“ се свърза с Яхия Яхиов – вр.и.д. директор на училището в планинското село Бабяк, община Белица. Любопитното е, че местното ОУ “Св.св. Кирил и Методий“ има и 4 филиала в съседните села Черешово, Кузьово, Палатик и Лютово. Я. Яхиов разказа, че на фона на бедствията в някои части на страната при тях положението е нормално и снегът е 25 см. От училището извозвали учениците с бусче, а там, където е по-трудно достъпно, използвали „Лада Нива”. Вр.и.д. директор сподели и че има няколко отсъстващи ученици, но те не са на училище не заради студа, а защото са болни. “За два от филиалите ни – в Лютово и Палтик, бяха забравили да докарат дърва. Аз лично ходих и уредих въпроса. Докарахме ги, нацепихме ги и ги прибрахме на сухо. За училището в Бабяк и 4-те филиала сме осигурили общо 100 кубика дърва. Ще стигнат за зимата”, категоричен бе директорът. По думите му температурата в класните и учителската стая, отопляващи се на кюмбета, не пада под 25 градуса.

Закачлива снимка във Фейсбук пък е публикувал параджията на благоевградското 9-то ОУ Георги Филиповски. „Снежният човек и чичо Гошо ви очакват. Снегът е почистен, топло е. Няма дървена ваканция“, гласи текстът към фотото. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *