Бизнесмен отърва 1500 лв. глоба за работничка без договор, жената декларирала, че помага

Бизнесмен отърва глоба от 1500 лв., наложена му заради работник без трудов договор. Решението е на съдия Николай Николов от Районен съд – Кюстендил, който реши, че наложената санкция на едноличен търговец  Васил Дервенски, собственик на кафе-каравана, намираща се на паркинга пред завода за кухненско обзавеждане в Кюстендил, е незаконосъобразна.

По време на проверка на 24.03.2015 г. инспектори от дирекция „Инспекция по труда” в Кюстендил „изловили” работничка в кухнята без трудов договор. Жената декларирала, че работи от ден в заведението и се е договорила със собственика да идва три пъти седмично от 11:00 до 15:00 ч. По време на проверката станало ясно, че жената няма нито трудов, нито граждански договор, заради което от Инспекцията по труда му наложили глоба от 1500 лв., което е и най-ниското наказание за работник без договор.

Дервенски обжалвал наказанието и в крайна сметка съдия Николов го освободил от глобата с мотива, че договорката между бизнесмена и работничката му била „да помага” три пъти седмично по четири часа, но договорка за заплащане между тях нямало.

Според съда „трудовият договор е съглашение между работника или служителя и работодателя, с което те се задължават да предоставят работната си сила за ползване от работодателя, като изпълняват определена работа, а работодателят – да заплати на работника или служителя уговореното трудово възнаграждение”. Трудовият договор винаги е възмезден. В конкретния случай между въпросните лица няма данни да е постигната договорка за размер и начин на заплащане на труда, заради което и глобата е незаконосъобразна.

„Ще обжалваме решението на КРС пред Административен съд – Кюстендил, защото никой не ходи да работи три пъти седмично по четири часа без заплащане, особено ако не е роднина”, казаха от Инспекцията по труда в Кюстендил.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *