Чака ли ни сибирски студ през зимата? Докога ще ни мъчат рекордните студове? Вижте изпреварващата прогноза на легендарния синоптик Минчо Празников!

Минчо Празников,  е най-известният български синоптик, признат майстор на прогнозите за времето. Той е завършил физика и 22 години работи във Военновъздушните сили, а по-късно – в Националния институт по хидрология и метеорология на БАН. След половин век професионален стаж от почти една година г-н Празников е пенсионер. Той сподели пред „Ретро“

– Г-н Празников, вече почти година не се занимавате с оперативни прогнози за времето?

– Чакайте, какво значи не се занимавам? Това, че съм пенсионер и наистина съм малко далече от модерната техника в  Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, както и от всекидневните контакти с майсторите на дългосрочните прогнози в Европа и САЩ, със синоптичните агенции, още нищо не означава! /Смее се/. Разбира се, че се вълнувам от прогнозите, при това всеки ден.

– Значи е нормално, когато човек 50 години е заспивал и се е събуждал с мисълта – познал ли е, че ще вали дъжд или този път е сгафил, да го терзаят подобни мисли?

– Вижте, човек, който е обичал работата си, не само трябва цял живот да се вълнува за проблемите около нея, той трябва да превърне това вълнение в смисъла на дните си. Вярно, аз вече минах в друго русло, пенсионерското. Но ми трябваше цяла година да свикна с него. Болеше, наистина, защото това русло не ми харесва. Само че никой не пита, най-малко годините, които се трупат на раменете ми.  Затова винаги казвам на младите – работете, работете колкото може по-дълго и се радвайте се на труда, който полагате. Животът ви ще е пълен.

– Добре, като всепризнат спец по краткосрочните прогнози, кажете какво ще бъде времето през следващите дни?

– Съгласен съм с колегите синоптици и ще потвърдя техните предвиждания – чака ни студено, много студено време, което ще продължи 3-4 дни. Температурите рязко ще паднат, според мен най- малко с 12 градуса. Но, какво да се прави, зима си е. Поразглезихме се досега с топли дни, необичайни за януари по нашите земи. Сега е време да се стегнем.

– Сняг ще вали ли?

– О, сняг непременно ще вали, на места ще бъде доста дълбок, ще има опасни навявания по пътищата. По планините ще бъде идеално за каране на ски.

– Вие скиор ли сте, г-н Празников?

– Бях на младини, макар и аматьор. Но този спорт е великолепен и ние в България просто не можем да оценим какъв голям дар ни е дала природата с прекрасните планини, които ни заобикалят отвсякъде. Вземете Витоша, Рила, Родопите.  На много малко места в света само за 1 час човек може да запали колата и да стигне от дома си до снежната писта. Просто качва децата, кучето и ските и за час вече е в снежната планина.

– Жената май я забравихте? Впрочем как е съпругата ви проф. Бошнакова, с която живеете вече 50 години?

– … /Смее се/.. Без съпругата не може, тя се подразбира като част от семейния екип. Слава Богу, добре е моята съпруга, грижи се за мен.

– Обаче май  ще изляза права – определено обичате зимата повече от лятото. Така ли е?

– През лятото обичам зимата, през зимата – лятото…

– Е, тази зима изглежда ще бъде доста продължителна?

– Няма такова нещо! Зимата ще бъде с нормална продължителност и това, дето го говорят, че топлите есенни дни, т.нар. късна есен, на която се радвахме до преди няколко дни, ще ни излезе през носа, аз не го вярвам.

– До колко градуса ще паднат температурите, според вас?

– Мисля, че през февруари ще има люти студове, Тогава живакът в термометрите може да се задържи и под минус 20 градуса. Но, спокойно! Тези студове няма да са продължителни, по моите прогнози ще бъдат в рамките само на 10-15 дни. После времето пак ще се затопли.

– Та, 10-15 дни са почти половин месец?

– Нека не забравяме, все пак ,че е зима.

– Ако кажете сега, че тези дни ще са и снежни?

– Точно така, ще вали, при това сибирски сняг. Имам пред вид не оскъден, а обилен. Радвам се, защото той е много полезен за нашите язовири, за реколтата. Пък и нека да припомня – когато вали сняг, времето омеква и не е толкова мразовито. Според мен снежната покривка в равнините този сезон ще се задържи по-дълго и тя ще бъде дебела 10-15 см. Нека службите по поддържането на магистралите и пътищата отсега  се подготвят за това, а не да се правят на изненадани, когато обилният сняг ги затрупа. Колкото до планините – скиорите направо трябва да черпят! Очертава се хубав зимен туристически сезон със снежни писти и планинско слънце.

– В София обаче винаги ще е по-мразовито, отколкото в другите градове. Поне това показва всекидневната синоптична карта, г-н Празников!

– Не е вярно, че градът имал суров климат ! Я вижте някои други градове в Северозападна България! Ами в тях снегът въобще не може да се стопи с месеци. Пътищата и улиците се превръщат в ледени пързалки, защото там се намесва и силният северен вятър. Той почти не спира през зимата. Вие не гледайте Бургас и Варна. Напълно вярно е, че според синоптичната карта там температурите почти винаги са с 5-7 градуса по-високи, отколкото в София. Но това се дължи на морето, то не дава на студа да се шири в тези морски райони.

– Казахте, че следите прогнозите на синоптиците от БАН?

– Всеки ден, сега там работят много млади хора, което е чудесно. Те са един голям професионален колектив, заедно обсъждат проблемите и прогнозите. Това е много полезно.

– Скромничите, но вие сте учител на повечето от тези млади специалисти?

– Това не е толкова важно.

– Честно – когато слушате или четете техните прогнози за времето, „хващате” ли грешки?

– Че кой не допуска грешки? Безумие е да се твърди, че има въобще безгрешни хора, включвам и себе си. И аз съм грешил, при това неведнъж. Нормално

Но да бъда конкретен – да , младите синоптици понякога правят грешки. По-важното е, че работата им е качествена и това ме топли. Не го казвам от куртоазия, а защото съм свикнал цял живот да наричам нещата такива, каквито са. Може би това се дължи и на професията ми – тя изискваше и продължава да изисква точност и безпристрастност. А за мен тя беше и си остава моят живот.

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *