Екскметът на Гърмен А. Башев благослови първото в Югозапада Женско дружество на ДПС в Рибново, тропна хоро с девойки, забулени с бурки

Гърменското село Рибново става първото селище в Югозапада, където се учредява Женско дружество на ДПС. До момента Движението има 11 такива женски формирования, но всички са в други краища на страната.

Решението е било взето миналата седмица, навръх 26-ия рожден ден на партия ДПС, когато в с Рибново се е провела среща на млади симпатизанти с бившия кмет на община Гърмен Ахмед Башев, кмета на Рибново Феим Иса и председателя на общинското ръководство на ДПС Мустафа Геров. Сайтът ribnovo.com дори публикува няколко снимки от срещата, на част от които се вижда как Башев с костюм и червена вратовръзка тропа хоро между две девойки, едната от които е с бурка.

Няколко дни по-рано отново от Рибново бе ядрото на групата от 21 жени, които ходиха на няколкодневен семинар в Рудозем. Заедно с тях имаше и представителки от Аврамово, Краище и Вълкосел. На лекциите, които се проведоха в централната джамия на миньорския град, към нашите мюсюлмански се присъединили и 10 местни. Всички те слушали внимателно лекциите на Джемиле Муса – ваиз към Районно мюфтийство – Благоевград, и Мюмине Шерифова – ваиз към Районно мюфтийство – Смолян, за статуса на жената в исляма и нейните права и задължения.

Макар едното събитие да е политическо, а другото – религиозно, според наблюдатели на процесите в този край двете са много пряко свързани предвид предприетия от Движението курс към отваряне на ДПС към жените и допускането им в сферата на политическото управление.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *