Вируси с белодробни усложнения повалят възрастни и деца, вътрешно и детско в МБАЛ – Благоевград пълни

Вътрешно отделение на благоевградската болница е пълно с болни с усложнения на белодробни заболявания – пневмонии и остри бронхити, ситуацията бе потвърдена от директора д-р Огнян Митев.

Завишаване на приема във вътрешно отделение се наблюдава от началото на годината, в момента лежащо болните са 25, от тях 15 с обострена белодробна болест /ХОББ/ с дихателна недостатъчност, 4-има с усложнена пневмония и 3-ма с астма. Тежки случаи, които да налагат превеждане в реанимация и поставяне на апаратна вентилация няма. Ситуацията е типична за зимния сезон, в образна диагностика специалистите установяват всеки ден по 3-4 пневмонии.

30 пациенти с белодробни усложнения се лекуват в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград, съобщи и управителят д-р Петър Георгиев. Той поясни, че всеки ден постъпват по 2-ма-3-ма пациенти с пневмонии, основната група са хора в активна възраст, около 40-60-годишни, в момента в болницата се лекуват 6-има пациенти с пневмония, която изисква лечение под активно наблюдение от специалист. През изминалата седмица приемът е бил по-интензивен, тогава само за един ден са постъпили 11 болни с дихателна недостатъчност, сред тях и болни с пневмония.

Завишен е приемът и на болни деца, от кърмачета до тийнейджъри, 20 деца с усложнения от вирусни инфекции – бронхиолити и пневмонии, се лекуват в МБАЛ – Благоевград, засега не се налага разкриване на допълнителни легла, каза директорът д-р Митев.

Той поясни: Вирусните инфекции през зимата са особено опасни при деца и възрастни хора, които най-често понасят тежестта на усложненията. Децата под 5-годишна възраст, особено 2-годишните и по-малките, са с повишен риск да развият пневмония. Често началото на остра вирусна инфекция не предвещава усложненията, които се развиват непредвидимо. Ако симптомите не отзвучат до 3-4 дена, дори напротив, появят се нови, като кашлица, оцветени храчки и други, както и при поддържане на висока температура, са необходими консултация с лекар и подходящо лечение. Антибиотиците не трябва да стартират още в началото, а при подозрение за начало на бактериална инфекция. Важно е да се знае от пациентите, че белодробните усложнения започват, когато общите симптоми, като мускулни болки, главоболие, отпадналост, отстъпят място на белодробните симптоми – кашлица и болки в гърдите, заключи д-р Митев.

Здравни експерти поясниха, че пациентите в Благоевград могат да изберат лечение в три болници – Специализираната по белодробни болести, МБАЛ – Благоевград и болница ПУЛС. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *