Арктическият студ свършва, топлото идва в….

До минус 24 паднаха температурите в района на Годечко (на 10 км северно от Драгоман) вчера, а в Русе студът отбеляза нов рекорд от минус 17 градуса. Най-ниската стойност, отчетена на вчерашната дата в крайдунавския град, е била от минус 15,6 градуса през 1977 г., съобщи синоптикът Симеон Матев.

По-чувствително затопляне можем да очакваме чак идната сряда, когато топъл атлантически въздух ще нахлуе на Балканите и ще донесе температури до плюс 7 градуса, добави Матев.

Най-сковани от студа вчера бяха районите в Северна България и високите западни полета, където градусите се движеха между минус 15 и минус 20.

„Най-топло беше по Черноморието, тъй като и морската вода оказва влияние. Термометрите там показваха малко под нулата – минус 5 градуса, а на нос Калиакра бе 0 градуса“, посочи синоптикът.

Днес ни чака леко затопляне, защото минималните градуси сутринта ще са до минус 16, а през деня западен вятър ще издуха нахлулия в България студен въздух и така максималните стойности ще са между минус 3 – минус 4 до плюс 4 – плюс 5 в южните райони. Още в петък обаче започва нов студ, който в събота и неделя ще накара термометрите сутрин да показват до минус 24 градуса.

Затоплянето, което чакаме в сряда, ще се усети на много места у нас, затова температурите в по-голямата част от страната ще са между 2 и 7 градуса. Но по-хубавото време няма да се задържи дълго, тъй като ще последва ново захлаждане. „Гответе се за зима в пълната й сила до края на месеца“, предупреди метеорологът Матев.

Очаква се февруари да започне с по-динамично време, но въпреки това температурите ще си останат типично зимни. Засега валежи от дъжд и сняг може да паднат към 5-6 февруари.

„Според първоначалните прогнози най-вероятно температурите през месеца ще са по-високи от обичайните за февруари“, завърши Матев.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *