Кметът на Рибново Ф. Иса: М. Капитанова налива пари в Крушево и Хвостяне заради изборите на 13 март, обжалвам бюджета заради груби нарушения

Бюджетът за 2016 на община Гърмен влиза с предложение за отмяна на приема му при областния управител още преди да е гласуван на сесията, която ще се проведе утре.

Ще го оспорвам пред г-н Бисер Михайлов заради нарушение на чл. 84 от Закона за публичните финанси и Раздел ІV на Наредбата за съставяне, изпълнението и отчитането на общинския бюджет, съобщи за вестник „Струма“ Феим Иса – кметът на най-голямото село в общината Рибново.

Според двата цитирани документа общинският кмет Минка Капитанова е длъжна да разработи проекта за общинския бюджет със съдействието на кметовете на кметства /чл. 84/, тя е задължена и да организира публично обсъждане по населени места, кметства и бюджетни звена чрез срещи, пресконференции, кръгли маси, фокус групи и дискусионни форуми с участието на граждани, общински съветници, кметове на кметства, кметски наместници и т. н. /Раздел ІV/, а в Рибново такова нещо не е имало, не мисля, че обсъждане е организирано и в другите села на общината, мотивира се Иса.

Категоричното му мнение е, че кметицата Минка Капитанова е изготвила бюджет, силно съобразен с предстоящите на 13 март частични кметски избори в селата Хвостяне и Крушево. Изборите се наложиха, след като на балотажа миналата есен в Хвостяне двамата опоненти – досегашният кмет Сейхан Ахмедов от ГЕРБ и Баадин Хюсеин от ДПС, приключиха с равни резултати от 249 гласа, а избраният за кмет на Крушево Юлиян Качариев почина седмици, след като положи клетва.

Твърдението на Феим Иса за „предизборен“ бюджет в цифри звучи така:

С. Крушево, което е едно от най-малките села в общината с 277 души население, тази година ще бъде буквално удавено в пари на фона на бюджетите за останалите села. За него се предвиждат общо 48 000 лв., от които за ремонт на ВиК мрежата са планирани 8000 лв., за ремонт на площада и улици – 35 000 лв., и дори има 5000 лв. за облагородяване на градина в селото. 

Към Хвостяне и неговите 1245 жители общинският бюджет също е достатъчно щедър – отпуснати са общо 56 149 лв., включващи ремонт на ВиК мрежата за 5149 лв., ремонт на улиците за 41 000 лв. и мащабно озеленяване на парка с 10 000 лв., което е точно половината от сумата за озеленяване, отпусната на цялата община.

Само за сравнение, в село Гърмен, което все пак е общински център и според последното преброяване има 2036 души население, за  ремонти и облагородяване са предвидени 85 000 лв., а за 2900-те жители на Рибново отпуснатите средства са едва 73 700 лв.

Скребатно, което по население е колкото привилегированото Крушево, ще разчита на 5 пъти по-нисък бюджет от него – едва 10 000 лв., сред орязаните села е и Горно Дряново, което ще получи едва 10 000 лв., Ковачевица и Ореше са с по 7000 лв. бюджет за цялата година и т. н.

Сумите, разделени на броя население, категорично поставят на първо място жителите на Крушево, за чието битово облагородяване на всеки от тях общината отпуска по 173 лв., Хвостяне е с 45 лв. на глава от населението, Гърмен – с 42 лв., а Рибново – с 25 лв.

Феим Иса е категоричен, че това не е случайно.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *