100 Ивановци от Кюстендил празнуваха имен ден по стар стил

Уникално тържество събра на една маса над 100 Ивановци в Кюстендил, всички са членове на Националното сдружение „Клуб Иване, Иване“, което е единственото в България. „В клуба членуват над 300 човека. Учреден е преди осем години. Освен жители на града и общината, сред членовете има Ивановци от цялата страна, а вече и от съседните Сърбия и Македония“, каза председателят му Иван Андонов.
В началото приемали само мъже, по-късно в него били включени и няколко жени, сред които и бившата народна представителка Ваня Цветкова. “Създадохме уникално сдружение, а чрез него успяваме под различна форма да помагаме и на хора в затруднено положение”, каза Андонов, като допълни, че тази година по време на събирането са приели трима нови членове.
Традицията на клуба повелява преди празника, който те почитат по стар стил, отслужването на литургия за здраве от отец Иван, който е и наш член, разказват участниците в клуба. Тази година всички се насладили на уникалната ракия на Иван Стоименов-Цветния, който извадил от личните си запаси различни видове синджирлии ракии, собствено производство. Празнуващите се насладили и на тънки мезета, домашно производство, на част от Ивановците – ловци, издадоха присъствали на събирането.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *