Мистерия с чревната инфекция в Митиново, жителите твърдят: Такова разстройство и повръщане, чак душата да ти излезе!

От няколко дни цели семейства от петричкото село Митиново се оплакват, че са преболедували от едно и също – болки в корема, разстройство и повръщане. Няма къща, в която някой да не е боледувал, твърдят местните.

Както съобщиха от РЗИ – Благоевград преди два дни, в петричката болница са настанени 7 души от Митиново със същите симптоми. Случаят е докладван в Министерство на здравеопазването като „взрив на инфекции“.

Едната от вероятните причини е чревният вирус, който в момента върлува в Петричко. Възможно е обаче причината да е във водата, която тече в чешмите на селото, предполагат хората.

Служители на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в четвъртък са взели проби от водата в резервоара на Митиново. Директорът на РЗИ – Благоевград доктор Михаил Кметски съобщи, че резултатите не са показали отклонения от нормата.

Софка Георгиева от селото е на съвсем друго мнение. Тя самата е преболедувала и е твърдо убедена, че причината за заболяването е замърсената вода от резервоара, след като е имало три аварии на водопровода.

Тя разказа: „И аз боледувах два дни – разстройство, скъсах се от повръщане. Преди селото в полето има една дупка, която остана незарита след три аварии на водопроводната тръба, която кара водата от Петрич за Митиново. От миналия четвъртък насам тръбата се пука три пъти. Сигурно при ремонтите мръсна вода с боклуци е влязла в тръбата и оттам в резервоара. Вижте, и сега дупката на мястото на авариите е пълна с мръсна вода, която е замръзнала, сигурно тръбата пак ще се спука. Оная вечер откарали един човек от селото със същите оплаквания в болницата. Лекарите казали: Какво става в това Митиново?“, обясни Софка Георгиева.

На площада в селото 53-годишен мъж се възмути: „Здрав съм като скала, не съм боледувал досега, но ме тръшна и мене. Повръщане и разстройство до безобразие! Душата чак да ти излезе навън. Цялото село боледува. Страхувам се да кажа, че е от водата, да не си направя беля“.

Друг мъж, който бе поседнал на кафе в местно заведение, се оплака: „Семейството ми е от четирима души, всички преболедувахме. Не мога да кажа от какво!”.

Клиент на заведението пък се усъмни, че причината за заболяването е водата в чешмите. „Беше мътна, но днес вече тече чиста, защото я почистиха”, отбелязва той, като прокарва доза подозрение.

Баба Пиринка Иванова е от малкото жители на Митиново, които не са се разболели. Тя почти не излиза от вкъщи и не е чувала за това, което е сполетяло съселяните й. Но вчера, като излязла, една жена й казала, че на магазина до кметството има бележка, че дезинфекцират водопровода и не трябва да се пие вода от чешмите до 23 януари.

Управителят на ВиК – Петрич Илиан Ушев обясни, че е направена хипердезинфекция на водата в Митиново  по предписание на РЗИ – Благоевград, като превантивна мярка.

„Жителите на селото нямат повод за притеснение, проблемът не е от водата. Резултатите от взетите проби от РЗИ – Благоевград показаха, че няма отклонения в качеството на питейната вода в селото. Авариите също не са причина за проблема”, убеден е ВиК шефът. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *