Работите на компютър? 12 начина да преодолеете болките в гърба

Ежедневната ви работа е свързана с това да стоите дълги часове пред компютъра? Значи са ви добре познати болките в кръста, гърба и врата. Стоенето пред компютър е причината, поради която 4 от всеки пет жени в САЩ страдат от болки в гръбнака. Вижте няколко съвета на специалистите от Health.com.

1.Дръжте главата си изправена. Фокусирайте се върху това главата и врата ви да стоят изправени над раменете, стремете се да не стоите с глава на една страна и приведени рамене.

2. Дръжте мишката възможно най-близо. Идеалният вариант е да държите мишката точно до клавиатурата, за да не се присягате и да натоварвате рамото, ръката и китката при кликане. 

3.Бъдете придирчив към стола си. Болките в гърба често се дължат на неудобни столове. Изберете онзи, на който може да облегнете и ниската част на гърба, така че кръста ви да си почива. Нека е съвсем леко наклонен назад. 

4. Дишайте от корема. Проблемът на повечето хора е, че дишат плитко. Така поглъщаме много малко кислород – запомнете това е един от най-вредните човешки навици. Научете се да дишате по-дълбоко. При всяко вдишване мислете за потъването на пъпа в посока към гръбнака. Това развива мускулатурата и подпомага горната част на тялото. 

5.Дръжте краката си стъпили на пода и на малко разстояние един от друг, така че да си почиват коленете и глезените. 

6. Почивайте си. Ставането поне веднъж на всеки час, за да отидете да се освежите или да се протегнете, ще ограничи рисковете от болки в кръста и ще подпомогне по-доброто кръвообращение. 
 

7.Намерете правилния ъгъл – коленете на 90 градуса, точно над глезените, това ще задържи гръбнака изправен и ще ви е удобно!

8. Движете раменете – нагоре, назад, за да ви е по-забавно представете си, че балансирате с книга върху главата и се мъчите да я задържите. 

9.Не се взирайте и навеждайте прекалено – това е типично за хора, които ползват лаптоп като основен компютър. Тогава, за да стигнем някое копче или да видим написаното често се привеждаме. Това, че можем да ползваме компютъра си в леглото или полегнали, води до дълги часове в нездравословни пози. Най-добрете вържете лаптопа за отделни монитор и клавиатура.

10. Не стойте с кръстосани крака. Стоенето с кръстосани крака прави позата с изправен гръбнак още по-трудна. Рискувате да разтегнете някой мускул или да се сблъскате с диагнозата „разширени вени“, тъй като спирате правилното кръвообращение. 

11.Ако ви се налага да говорите по телефона и едновременно да пишете на компютъра или да извършвате друга дейност, не дръжте слушалката между ухото и рамото. Ще ви докара болки във врата. Снабдете се с хендсфрий.

12. Заменете стола с фитнес топка! Това е доста забавен начин да се научите да стоите изправени. Така или иначе, за да се задържите на топката ви се налага да сте в изправена поза. 

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *