Съветниците в Гърмен бръкнаха в кацата с меда, дадоха си по 500 лв. „представителни“

Общинските съветници от Гърмен намериха легален начин да станат най-високоплатени местни парламентаристи в Благоевградска област, след като на сесията в петък си гласуваха и представителни по 500 лв. на човек.

Тези пари 16-те редови съветници ще ги прибавят към безпрецедентно високото си за региона месечно възнаграждение в размер на 70% от заплатата на администрацията /б. р.  в другите общини този процент е 40-50/, като при това глобите им за неучастие в заседание на съвета или комисиите са по-скоро символични – по 40 лв. на кръшкане. Така всеки съветник, дори да не стъпи в общината, ще получава месечно по карта около 400 лв. и 500-те лв. „представителни“, които всеки ще получи независимо от това какво, как и колко време отделя в полза на жителите на общината.

За момента обаче резултатите не оправдават харчовете по тях – още от първата им редовна сесия областният управител върна 11 решения.

На сесията в петък освен своите представителни съветниците щедро гласуваха кметицата Минка Капитанова да получава 12 000 лв. за пътувания в страната и чужбина и за да е зареден кабинетът й с кафе и безалкохолни, а на председателката на ОбС Екатерина Татанова отпуснаха 5000 лв. за същите цели. С новите 8000 лв., които ще разпределят помежду си съветниците в перо „представителни“, управата на Гърмен със сигурност се превръща в най-добре обгрижваната с бюджетни средства.

Въпреки многото дебати по отделни точки на сесията в петък съветниците приеха анблок проектобюджета на общината, чиято обща стойност е 10 850 111 лв.

Надеждите на кмета на Рибново Феим Иса съветниците да разгледат подписката, която 550 негови съселяни внесоха в ОбС в подкрепа на

закрития в селото щат „старши експерт по документооборота, деловодството, архива и организационно-техническото обслужване“, бяха попарени в зародиш. Предложението за включване на точката в дневния ред на сесията бе подкрепено само от 5 от общо 17-те съветници и до обсъждане така и не се стигна. Заемащата този пост Кимиле Уланова в момента е с предизвестие поради съкращение на щата и след 11 февруари жителите на Рибново ще трябва да се примирят с факта, че занапред за всяко нещо ще трябва сами да ходят до Гърмен да се оправят с администрацията – абота, която Кимиле вършеше от години.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *