Ако имате тези симптоми значи не сте в добро здравословно състояние

Мухълът представлява паразитни гъбички, които виреят при висока влажност. Обикновено се появява на места, където липса циркулация на въздуха (зад гардероби, секции и т.н.) и има постоянен конденз и влага (в кухни и бани). Мухълът вирее добре върху тапети, гипскартон, силикон, лепила, повърхности с мазни петна, латекс и др.

Как влияе мухъла върху здравето?

Продължителният престой в помещения с мухъл води до дихателни проблеми, дразнене на гърлото, носа, очите и кожата, стомашно-чревни проблеми, главоболие. Токсините и спорите на мухъла провокират астматични пристъпи у астматиците и може да причини алергична реакция подобна на алергиите към полени и животинска козина. Алергичната реакция може да се развие веднага или след по-продължителен престой в помещение с мухъл. Симптомите се изразяват в кихане, кашляне, трудно дишане, зачервяване на очите, сълзене, конюнктивит. При контакт с микотоксини (гъбични токсини) може да се появят и кожни обриви. Страдащите от синузит и други респираторни заболявания също преживяват по-тежко досега със спори на мухъл. Мухълът може да доведе и до инфекциозни и токсични състояние, съпътствани от висока температура и храносмилателни проблеми.

Нездравословният ефект на мухъла се проявява тогава, когато имунната система е отслабена, а излагането на плесенните гъбички е продължително време.

Мухъл и хранителни продукти

Навярно сте чували за легендите как войниците, които консумирали плесенясал хляб били подминати от дизентерията, покосила офицерите, които се радвали на пресен хляб.

Но вярването, че плесента е лекарство, е напълно грешно, тъй като спорите на мухъла, попаднали в организма, са токсични и могат да ви разболеят. Така че не се изкушавайте да си хапнете леко мухлясалите продукти в хладилника, водени от убеждението, че не само нищо няма да ви стане, но и че плесента е полезна. Вредно е дори самото пипане на плесенясали продукти или душенето им, тъй като спорите на мухъла може да попаднат в белите дробове. Ето защо често проверявайте хладилника за застояли неща, както и срока на годност на продуктите. В случай, че някои от тях са плесенясали, най-добре е да ги хвърлите, тъй като са се превърнали буквално в отрова за организма.

Най-бързо покриващи се с плесен са хлябът, сиренето и кашкавала, плодовете и зеленчуците, киселото мляко, домашните сладка, ядките, готвената храна, така че не ги оставяйте дълго време в хладилника, тъй като дори там бързо се развалят.

Правете разлика между т.нар. благородна плесен, която е изкуствено култивирана (върху синьото сирене, например) и плесента, която се е появила в резултат от неправилно съхранение или ниска трайност на продуктите. Едната е полезна, а другата е опасна за здравето.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *