ЮЗУ доцентът, бивш губернатор, К. Палешутски си търси надомна работа

Доцентът в Стопанския факултет на ЮЗУ Кирил Палешутски си пусна CV-то във Фейсбук и обяви, че си търси нова, допълнителна работа, която да съвместява с преподавателската, но да може да я върши от вкъщи. Палешутски освен с преподавателската и научната си работа е известен и с факта, че през 90-те години бе областен управител.

Новината, че доц. Палешутски си търси ново поприще за изява, изненада колегите и приятелите му, предвид пословичния му работохолизъм, мнозина коментираха, че денонощието трябва да се увеличи поне с още няколко часа, за да намери той време за допълнителни ангажименти. Макар че разчита само на университетската си заплата, тъй като не участва нито в проекти, нито в други странични дейности, не само финансовата нужда е накарала преподавателя да си търси надомна работа, а е воден и от провокацията да опита нещо различно, което да държи сетивата му будни и отворени за нови знания. 

„Понякога на човек му омръзва онова, което прави в продължение на 30-40 години“, призна доц. Палешутски пред вестник „Струма“ и добави, че в момента работи по втория том на книгата си „Екзистенциализмът и философията на живота“. Това е осмата му авторска книга, за чийто първи том собственичка на благоевградска книжарница разкри, че толкова била впечатлена, че помолила автора, когото не познавала преди, да й я надпише, за да не се изкуши да я продаде.

Бившият губернатор няма в излишък свободно време, тъй като денонощието му от години е разграфено стриктно и ангажиментите му на преподавател по „Основи на управлението  в Стопанския факултет на ЮЗУ – Благоевград със съпътстващите изпити и проверки на студентските работи идеално са съчетани с време за четене, време за писане, време за музика, време за семейството.

Роденият в гърменското село Скребатно Костадин Палешутски е вторият губернатор на Пиринско в най-новата ни демократична история, прилежно е отбелязал в автобиографията си, че не членува в партии и организации, нито пък някога е бил съпричастен към службите за сигурност. Негови състуденти от младежките години в Икономическия университет във Варна и до днес си спомнят, че бил сред най-изявените, а упражненията по философия направо сам „изнасял“ пред колегите си. Интересът му в областта на философията продължава да е подчертано силен, сам доц. Палешутски го е посочил в автобиографията си в точка „Базови качества: Траен интерес към философията, поезията, изкуството и западноевропейската литература”. Също като константа, която не подлежи на промяна, доцентът е отбелязал двете си страсти: „Меломан. Непоправим читател с библиотека от 4500 книги и електронна такава от над 15 000 книги“.

В трудовата си книжка К. Палешутски има 5 години управленски опит начело на „Петрол холдинг груп”, което по негово време имало капитал от 10,5 млн. лв. и 22 дъщерни дружества, около година е бил управител на издателство „Наука и изкуство” – София, а 2,5 г. е бил председател на Съвета на директорите на „Слатина” АД – гр. Самоков и член на съвета на директорите на „Балканкерамик” АД – Нови Искър. Казано накратко, има натрупан опит в управление на държавната администрация, местните органи на власт и на холдингови и дъщерни дружества.

На въпрос какви оферти за надомна работа очаква и какво би провокирало интереса му доц. Кирил Палешутски разкри: „Не бих отказал работа, свързана с анализи – икономически например, макар че вече се откъснах от тази дейност“. Доцентът призна, че редакторска работа не му е по сърце, но като анализатор на икономическите и политически процеси, при това не само в страната ни, а и в по-обширен мащаб, би се чувствал в „свои води“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *