С активната помощ на петричанина Ив. Кристов България загуби уникалния пакард на Г. Димитров, оценен на 3 млн. долара

Заради 62-годишния петричанин Иван Борисов Кристов, който продаде в САЩ откраднатия през 1997 г. автомобил пакард на социалистическия вожд Георги Димитров, тези дни България загуби завинаги възможността да прибере обратно от Америка реликвата и тя остава в американски музей в градчето Роско, близо до Чикаго.

Съдът в САЩ затвори кориците на делото за лимузината и постанови, че няма да я върне в България. Процесът стартира през 2013 г. и половината от времето адвокатите в процеса очакваха българските органи да платят над 300 000 долара, за да вземат колата. Плащане обаче нямаше и магистратите прекратиха делото.

Любопитната история на 7-тонния пакард започва още с производството му през 1937 г., защото е направен по специална поръчка на Сталин, за да го предпази от атентати. Стъклата са дебели 10 сантиметра и всяко тежи по около 200 килограма, отварят се частично. Бронираният пакард е дълъг 6 м и е с 12 цилиндъра и мощност 240 коня. Подът е направен от стомана с дебелина 6 см. От този модел са произведени само 17 бройки. 

Сталин подарява колата на Георги Димитров след края на Втората световна война. През 1992 г. тя изчезва от музея на Георги Димитров в София. Колата е изнесена в Белгия с фалшиви документи като скрап, а през 1997-ма е транспортирана в контейнер от Антверпен, Белгия, до Чикаго, където я поема Иван Кристов от Петрич. Той е и първият официален собственик на крадения автомобил.

Пред ФБР Кристов казва, че е получил колата от Стоил Славов, известен сикаджия, който беше взривен в асансьор. Той е един от собствениците на „Интергруп енд Пъртнърс“ и съдружник на Големия Маргин, Димата Руснака, Маджо, Пашата и Милчо Бонев. Син е на Георги Славов, личен шофьор и охрана на шефа на съветниците на Тодор Живков.

Няколко месеца по-късно експерт идентифицира автомобила като пакард от 1937-ма със сериен номер 1035447. Оценил го на скромните 1200 долара. С издадения документ Иван Кристов поискал право на собственост върху колата. В молбата си, съзнателно или не, сгрешил с една цифра идентификационния номер. Записал го като 1035477. По-късно Кристов се сдобил с още една оценка за автомобила, този път много по-висока. От музея MGR Volo Auto изчислили, че стойността му е между 2 и 3 млн. долара.

Въпреки че държал в ръцете си съкровище, Иван Кристов не успял да го продаде. През годините залагал лимузината на Георги Димитров срещу свои задължения, после отново си я прибирал. Едва през 2007 г. късметът му се усмихнал широко – някой си Джон Хошоу му броил за легендата 200 000 долара. Година по-късно собственикът на малък ретро музей в градчето Роско го купува на търг в eBay за 350 000 долара.

Федералните стигат до колата по сигнал на Интерпол, в който международната организация отправя искане към щатските власти да открият и върнат лимузината в България, защото е крадена. Пращат „отпечатъците й“ – идентификационен №1035447; двигател №9006647; пробег 12 500 мили; червена тапицерия; петолъчка на десния сенник и т.н. Колата е идентифицирана, но България не успя да събере пари, за да си я върне обратно.

За самия петричанин Иван Кристов не се знае много, освен че е на 62 г., завършил е висшето си образование в Москва, а през 1985 г. е получил гражданство в САЩ. Според запознати малко са хората, които са имали такава възможност през тези години, освен ако не са били двойни агенти. До момента се е показвал само веднъж – миналата година в американската телевизия АВС 7, и на едно от заседанията на съда.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *