Успелият млад българин, Кр. Чавдаров, на среща с петрички гимназисти: Поставете си ясни цели и „горете“ денонощно с мечтите си, защото сами ковем съдбата си и на никого не му пука, ако се провалим, но не забравяйте, че освен да печелите пари, е хубав

При огромен интерес премина срещата на ученици от петричката гимназия „Пейо Яворов” с един от най-успелите млади българи – Кристалин Чавдаров, който е само на 27 години и вече има три собствени компании в областта на информационните технологии – в България, в Германия и Сърбия. Учениците препълниха до краен предел голямата зала на община Петрич и изслушаха с внимание лекцията на младия успял българин, чиято цел бе да ги вдъхнови да следват мечтите си и да преследват амбициозно целите си с постоянство и труд.

Кристалин Чавдаров е тръгнал от нула, както казва той, дори е бил под нулата. „Аз не познавам родителите си, всичко, което съм постигнал, е благодарение на дядо ми, който ме отгледа и възпита. Той ми каза три думи, които трябва да следвам в живота, ако искам да имам успех, това са: бачкане (работа), постоянство и амбиция (цел). Това бяха много важни за мен думи и ги следвам и до днес. От моя житейски опит разбрах, че са важни още няколко думи: благодаря, обичам те и извинявай. Успехът се постига винаги с още някого, той никога не идва сам. Може да се извини и да прости само силният човек, това изисква много смелост. Има много успели българи, които са под 30 години, смело мога да кажа, че и аз съм от тях. Вие също може да станете успели, трябва да знаете като какви искате да се реализирате в живота и да започнете упорито, отговорно и с много работа и постоянство да следвате мечтите си. Можете да успеете и тук, в България, ако спазвате принципите, които ви казах – посъветва учениците Кристалин. – Аз вярвам в онова бъдеще за младите хора в България, което е достойно, трудолюбиво и перспективно. Онова, което не поставя под съмнения и дилеми житейския път на всеки млад човек“, казва още той.

Кристалин е на 27 години. Роден е в село Руен, община Айтос, област Бургас. Завършил е средното си образование в несебърското СОУ „Любен Каравелов“. Бил е студент в Германия, по думите му – „за кратко и неуспешно“, а след това се връща в България и започва да работи, за да реализира многобройните си идеи. В последните години времето му е ангажирано и от една организация, която той създава – „Аз мога – тук и сега“, насочена предимно към младото поколение – учениците между 8 и 12 клас. Организира няколко инициативи, сред които е Националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства, „SUPERлятна академия“ и „Поход на вдъхновителите“, които обхващат много малки и големи градове в България. С него работят много експерти от различни области, които се срещат с ученици от 8 до 12 клас и им предават житейски опит, знания и стимул да се развиват. По повод тази инициатива през 2013 година Кристалин стана един от 40-те млади лидери на България, излъчени в  класацията „40 до 40“.

Кристалин е от онези млади хора у нас, които вярват в бъдещето на подрастващите в страната им. В онова бъдеще за младите хора в България, което по думите му „е достойно, трудолюбиво и перспективно. Онова, което не поставя под съмнения и дилеми житейския път на всеки млад“. Казва, че неговата мечта е достижима, защото я е превърнал във всеобща цел и много хора работят над това младите да останат в България, да са горди с труда си и спокойни за бъдещето на техните деца.

„Всичко за всеки започва в момента, в който си постави ясни и реализируеми цели, отвори сърцето си за промяна и не се страхува от реализацията на мечтите/целите си – при мен това се случи преди 7-8 години, а започна да дава плодове от 2009-2010 г. насам. Не е важно да заспиваш и да се събуждащ с идеите си, а да „гориш“ с тях денонощно. Казвам 2009-а, защото тогава се завърнах в България от Германия, където бях студент и още със завръщането си започнах да работя над идеите и въпреки че ще се повторя – денонощно. Сами ковем съдбата си, никой не ни е длъжен и на никого не му пука за нашия провал.

Щастието и успехът са в нашите ръце, не можем да се сърдим на никого другиго, освен на себе си, ако сме се провалили, но всеки провал трябва да се приема като ценен урок и да продължим още по-вдъхновени и мотивирани напред към целите си. Затова и превърнах моето лично мото в име на организацията, която стои зад всички инициативи, свързани с младежи – „Аз мога – тук и сега“. Натрупаният опит и срещите ми с ученици и учители от цялата страна даде ясна картина, че младите до голяма степен са амбициозни, но неориентирани. Често съм си мислил, че ако аз имах възможност в ученическите си години да се срещам и комуникирам с професионалисти, експерти, успяващи, популярни и надъхващи хора, то сега щях да съм на съвсем друго измерение в успеха си. Целта ми сега е да стигнем до всяко едно училище и ясно да покажем, че всички имаме равен старт както в малкия град, така и в големия – всичко се крие в човека, вътре в него.

Походите се случват с участието на 5-10 изявени експерти, личности от различни сфери. Например най-търсеният експерт-програмист, най-успешният хотелиер, най-талантливият дизайнер, най-богатият предприемач, най-известният актьор, най-сръчният монтажист, инженер, доктор, строител… Вдъхновителите разказват своята история (житейски опит) и как са постигнали това, което са, и най-вече което ще бъдат. Вярвам, че чрез тези примери младите се мотивират и ясно си дават сметка накъде да се насочат – към коя от сферите. Аз не подкрепям идеята, че всеки трябва да стане ИТ специалист, а вярвам в това, че трябва всеки да открие заложбата/интереса си и да се превърне в експерт в собствената си област, така, работейки, няма да мрънка, а ще изпитва удоволствие, при това ще получава и заплащане. Искам всички млади да се замислят, че след като тези  вдъхновители са успели, те също могат да последват техния пример и да докажат, че също могат – тук и сега.

Походът търси и предлага нещо повече. Да си успял в предприемачеството, бизнеса или професията, невинаги означава, че си добър човек. Дядо ми винаги ми е повтарял да се стремя да бъда добър човек. Всичко е една съвкупност. Освен да печелиш пари, е хубаво да имаш и добро сърце. В този ред на мисли хората, които идват в „Поход на вдъхновителите“, освен че са добри предприемачи, експерти, те провокират децата да продължат с опитите, да не се отказват, защото с труд, амбиция и постоянство се постигат всички мечти. Затова и инициативата ни е абсолютно безплатна и аз искам да благодаря на всички вдъхновители за големите им добри сърца, че намират време и мотивация да обикалят заедно с мен и дават надежда, хъс и най-вече пример на нашето бъдеще, т.е. на нашите деца”, каза Кристалин Чавдаров и благодари на учениците и ръководството на петричката гимназия „Пейо Яворов” за поканата.

Директорката на гимназията г-жа Анка Янчева от името на колектива връчи благодарствен адрес на Кристалин като един от най-успелите млади българи и вдъхновители за изключително полезната среща с учениците, които с интерес и внимание изслушаха лекцията му.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *