Чисто съдебно минало остави на поста заловения да шофира с 4,66 промила кмет на Баланово Я. Митов, наказаха го с година пробация

Чистото съдебно минало остави на поста Явор Митов, кмет на дупнишкото село Баланово. Кюстендилските окръжни съдии Мирослав Начев и Пенка Братанова осъдиха на 1 година „пробация“ Митов за шофиране с 4,66 промила алкохол. Решението на магистратите не подлежи на обжалване.

Както вестник „Струма“ писа, Явор Митов бе заловен от пътни полицаи да шофира пиян личния си автомобил на пътя между селата Червен брег и Крайници. При пробата за алкохол дрегерът отчел рекордните 4,66 промила. Тогава Явор Митов се опита да се измъкне от закона, като заяви пред пътните полицаи, че минути преди да бъде спрян за проверка, е объркал шишетата и вместо минерална вода отпил една глътка ракия. Усетил, че е объркал шишетата, и изплюл алкохола.

По време на заседание на Окръжен съд – Кюстендил Явор Митов си признал, че се качил на автомобила след почерпка. На заседанията в Дупнишки районен съд, от който Явор Митов получи 10 месеца условна присъда с тригодишен изпитателен срок, адвокатът му опита да го оневини, като искаше да внуши на съда, че дрегерът, с който е тестван Явор Митов, е бил повреден. Назначени бяха двама експерти, единият от които се отказа с мотива, че не му били давани данни от КАТ – Дупница.

Мотивите на окръжите съдии от КОС Мирослав Начев и Пенка Братанова за по-леката присъда са, че Явор Митов участва във всички сфери на социалния живот в селото. Член е на църковното настоятелство, член е и на читалищното настоятелство. Осъзнал е грешката си и има чисто съдебно минало.

Въпреки наказанието Митов остава на кметския пост за втори мандат от БДЦ. По Изборния кодекс, ако Кюстендилски окръжен съд беше потвърдил наказанието на Дупнишки районен съд, то Явор Митов трябваше да напусне кметския пост. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *