Затвориха офиса на РЗИ и „имунизационния кабинет” в Петрич, джипитата ще пътуват до Сандански за ваксините

Закрит е офисът на Регионалната здравна инспекция в Петрич, който се намираше в сградата на бившата Стоматология в южния град. Затворен е и така нареченият „имунизационен кабинет”, в който в хладилник се съхраняват ваксините и от който джипитата се зареждат.

„Това поставя под въпрос ваксинирането на децата от общината и изпълнението на имунизационния календар, тъй като лекарите трябва да си купим хладилни контейнери и да се зареждаме с ваксини от Сандански”, притесняват се лекари.

Според тях предстои затварянето и на офиса на РЗИ в Сандански, което пък означава, че медиците от двата града ще трябва да пътуват до Благоевград за ваксини. В Петрич никой не знае на базата на чие разпореждане е закрит местният офис на РЗИ. Само се предполага, че Министерството на здравеопазването е предприело съкращения на разходите.

В кабинетите на затворената РЗИ – Петрич е настанен офисът на местната БАБХ. Вратата на „имунизационния кабинет” вчера бе заключена, през прозореца на вратата се виждаше, че хладилниците отвътре са изнесени.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в Петрич са изпратили възражение срещу закриването на офиса на РЗИ до директора на РЗИ – Благоевград доктор Михаил Кметски, областния управител Бисер Михайлов, министъра на здравеопазването доктор Петър Москов, председателя на Българския лекарски съюз доктор Венцислав Грозев и председателя на НСОПЛБ доктор Любомир Киров. Възражението е подписано и изпратено от председателя на Сдружението на ОПЛ в Петрич доктор Елена Янева, бивш депутат.

Вчера доктор Янева обясни: „Неудобствата от закриването на офиса на РЗИ в Петрич са изключително големи, защото трябва да пътуваме до Сандански, да се съобразим с това дали в момента има или няма ваксини, защото може да отидем и да няма ваксини. Всички трябва да имаме големи хладилни чанти, за да можем да се снабдим с ваксини, това е биологичен продукт и не можем да го разнасяме току-така. Има опасност да пострада имунизационният календар на децата в нашата община. Става голяма каша, рискуваме децата да останат с непълен статус. И без това в последните години заради нарушеното снабдяване с ваксини голяма част от децата останаха недоимунизирани. А сега как ще бъде, бедна ни е фантазията.

Разбрахме, че ще затварят офиса на РЗИ миналата седмица. Обадиха ни се по скайпа и съобщиха, че от другия ден няма да има офис на РЗИ. Нямаме представа, никой не ни дава обяснения на основание на какво се закрива офисът. Чакаме отговор на възражението”, заключи доктор Янева.

Петричките лекари молят в краен случай служител на РЗИ – Сандански да доставя на място в Петрич ваксините.

Репортер на вестник „Струма“ потърси директора на РЗИ – Благоевград д-р Михаил Кметски да коментира причината за затваряне на офиса в Петрич. Ето какво обясни той: „Инструкциите на министерството още отпреди година са за затваряне на изнесените кабинети, но за удобство на колегите се стараем да покрием региона, който е доста голям. Оставяме офиса в Сандански, ще го разширим и той ще е по-голям и по-удобен, с по-големи хладилници, затова преценихме, че не е удачно само на 20 км разстояние да поддържаме два кабинета. Не виждам проблем в това. Вместо както са свикнали в сряда в Петрич, колегите ще получават ваксините в Сандански, но ако някой е чак толкова разглезен, ще му ги носим на място”, каза д-р Кметски.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *