Белоглав лешояд стана атракция по Е-79 край Симитли

Белоглав лешояд, пуснат в Кресненския пролом преди два месеца, е любопитна гледка за жителите на симитлийското село Черниче и пътуващите по Първокласния път Е-79, съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ).

Лешоядът пребивава предимно по крайпътни дървета и покривите на къщите, а респектиращият размер на птицата буди удивление сред местните хора. Последния път е видяна върху покрива на бившето училище в Черниче, след което е предпочел терасата на дома на общински съветник от община Симитли.

Заедно с други лешояди и този е транспортиран преди година от Испания в изпълнение на проекта „Живот за Кресненския пролом“, разказаха от екипа на ФДФФ, който осъществява проекта за възстановяване на популацията на този род пернати в района. Птицата е престояла във волиерата – адаптационната клетка край село Ракитна, но избира да излезе от нея в неподходящия зимен сезон. Хранена е от местни фермери и от екипа на ФДФФ и бързо става атракция за хората.

Реинтродуцираните белоглави лешояди в Кресненския пролом изненадват с все по-успешната си адаптация, коментираха от Фонда за дивата флора и фауна. Родени някога в Испания и Франция и пренесени в България, след период на адаптация днес пуснатите в природата птици се държат така, сякаш Кресненското дефиле е техният роден дом. Тежките зимни условия възпрепятстват в момента подхранването на лешоядите. Единствено с конски впряг може да се доставя храна до площадките край село Ракитна.

Общините Симитли и Кресна са едно от трите места в България, където успешно се възстановява изчезналият белоглав лешояд от природата с помощта на европейската програма Лайф+, припомнят още от ФДФФ. До 2022 г. екипът на сдружението си поставя амбициозната задача да върне още по-редкия черен лешояд в района.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *