Налагат данък върху бензина

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис подкрепи идеята на германския финансов министър Волфганг Шойбле да се обложат с данък горивата в Европа и средствата да се инвестират за приемане на бежанци, съобщи АФП.

„Източник на средства може да бъде данък върху бензина в национален или европейски мащаб, особено с оглед исторически ниската цена на петрола“, заяви еврокомисарят латвиец, цитиран днес в сп. „Шпигел“. „Съгласен съм с г-н Шойбле, в Европа имаме нужда от нови идеи, за да се справим с бежанската криза“, добави той.

Преди две седмици главният ковчежник на Германия предложи европейските власти да облагат с известна сума всеки литър бензин, консумиран в ЕС, което да осигури „средствата за европейски отговор на проблема с бежанците“, прииждащи със стотици хиляди на континента и по-специално в Германия.

Инициативата, предложена според министъра с идеята „да раздвижи нещата на европейската сцена“, предизвика оживени критики в Германия, включително в консервативната партия ХДС на самия Шойбле, ръководена от канцлера Ангела Меркел. Полемиката обаче бързо заглъхна.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *