60 стотинки разлика в цената на дизела прати петричани и кюстендилци на бензиностанциите в Македония

Цената на нафтата в съседна Македония, която е с 60 ст. по-ниска, отколкото в България, превърна шофьорите на дизелови коли от Кюстендилско и Петричко в туристи. „Най-често преминаващите ГКПП – Гюешево в посока близкото градче Крива Паланка са шофьори на дизелови автомобили и куфарни търговци”, коментират работещите на контролно-пропускателния пункт на българо-македонската граница.

„Как да не ходя да си зареждам нафта в Македония, след като разликата в цената е около 60 стотинки, спестявам около 50 лв.”, коментира кюстендилецът Димитър Василев, когото заварваме на бензиностанцията на македонската държавна рафинерия „Макпетрол”. Светещото табло отдалече показва, че литър нафта струва 43.5 динара, което, умножено по официалния курс от 1.31, прави цена от 1.34 лв. за литър, срещу 1.98 лв. за литър на българските бензиностанции.

„Цената леко варира, но разликата с тази в България е между 55 и 60 ст., което не е никак малко”, коментира Димитър, докато пълни резервоара.

Минута по-късно се нарежда и втора българска кола с варненска регистрация. Собственикът й живее в Кюстендил от години и също пести от нафта. „Много пъти пътувам до Крива Паланка, от бензиностанцията правя обратен завой и се връщам в Кюстендил, отнема ми около час, което не е особено много. Когато съм със семейството си, спестеното харчим в магазинчетата в градчето или в близост на границата, като от Крива Паланка си купувам сирене и месо, ориз, захар, брашно, а и сладкиши за децата”, казва мъжът.

Според мъжете цените не са по-ниски от българските, но качеството е различно. „Когато за първи път дадох на децата си да опитат македонско месо, бяха категорични, че няма да го ядат, защото било странно на вкус. Истината е, че месото и саламите им са без консерванти, соя, подобрители, а сиренето и млякото са с вкуса на нашите, но от едно време”, казват мъжете.

Петричани също масово зареждат гориво в автомобилите си от съседна Македония. Сред тях е и известният петрички композитор Светослав Лобошки. „Вчера заредих екодизел в Македония на цена 39 денара за литър. Това прави 1.25 лв.”, изчисли Лобошки.

Освен гориво и храни петричани купуват от Македония и перилни препарати, както и много други стоки, които са средно с около 30-40 процента по-евтини в западната ни съседка. Много петричани се комбинират по 4 човека и пътуват в Македония само за да обядват, да си заредят колата с евтино гориво, както и да си вземат по 2 кутии цигари.

Там цената на една кутия цигари варира от 1.80  до 2.20 лв. за кутия.

Както вестник „Струма” писа, все по-често и благоевградчани започнаха да прескачат на пазар в Македония, като задължително пълнят и резервоарите на автомобилите си.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *