Ваня Кастрева готова да последва ексминистъра Тодор Танев с оставка

„Ще депозирам оставката си на премиера“, това каза в ефира на „Bulgaria ON AIR“ зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. По думите ? това е съвсем логичната развръзка, имайки предвид създадения хаос в обществото „с тиражирането и внушаването на неистини за българското образование“. Кастрева обясни още, че излизането от статуквото винаги е тежък процес и отбеляза, че се чувства огорчена и много би се замислила, ако й предложат да остане на поста.

Само преди дни премиерът Бойко Борисов поиска оставката на образователния министър Тодор Танев и целия му екип. Причината е готвени промени в учебниците, които ще доведат до отпадане на ключови литературни произведения и автори. Напрежението ескалира и от идея вместо „османско владичество“ да се казва „съжителство“ между българи и турци в учебниците по история.

„Мисля, че най-коректното и най-достойното е човек да се оттегли от този момент и да остави възможност на следващия екип, който не е медийно обременен с негативи да започне на чисто и да продължи да работи в тази много отговорна задача за цялото общество“, обясни Кастрева, цитирана от БЛИЦ. Според нея много хора не са прочели и не знаят учебната програма. Тя подчерта, че няма и подмяна на термини.

„Естествено, че струната на българския национализъм е тема, която е обществено експлоатирана. Тя винаги може да предизвика много голяма активност и съответно недоволство. Учебниците по история не се пишат от МОН, а от специалисти, учени и учители. Съответно те се издават от конкретните издателства, а учебната програма е едно ръководство за учителя – какво трябва да знаят децата в края на съответния период“, поясни Кастрева.

Тя подчерта, че интересите в сферата на образованието са много, а България в момента е в период, в който се прави не само „пребоядисване на системата с някаква частична реформа, а се прави ново структуриране“.

„Нямам политическа обвързаност, може би това също някои ги притеснява, но за сметка на това имам кауза. В този живот съм се посветила да работя за доброто на децата“, добави тя.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *