Заплетен казус: съдът обяви, че ПГССТ „Алеко Константинов“ в Банско запазва земите си, според измененията в Закона за образованието ги губи, минава под шапката на общината

Професионалната гимназия по селско стопанство и туризъм в Банско е спечелила делото, което заведе срещу решението на Общински съвет за безвъзмездно придобиване в собственост на общината на имотите, с които школото разполага. Въпреки това обаче училището вероятно ще премине под шапката й, тъй като според измененията на Закона за образованието от месец ноември миналата година в една от разпоредбите е записано, че всички училища, собственост на Министерството на земеделието и храните, преминават в собственост на общините. За решението на съда кметът на Банско Георги Икономов информира местния  парламент по време на отчета му за изпълнението на взетите през предходния отчетен период решения. Пред съветниците градоначалникът обясни, че решението, което е от юни 2015 г., все още е в процес на изпълнение, но не по вина на общината, а поради обжалването му в съда от професионалното училище.

В момента Министерството на земеделието подготвя документите, включително и актовете за собственост и прехвърлянето на училището към общината трябва да е факт до края на август месец. Към момента няма какво да правим по тези решения и чакаме указанията на министерството, което е в процедура по прехвърляне. Вече сме изпратили писма до Областна администрация и министерството с питане за развитието по въпроса, каза Г. Икономов.

На този етап все още няма пълна яснота как ще се развие казусът със земите на Професионалната гимназия по селско стопанство и туризъм при наличие на два противоречащи си документа –  съдебно решение и  промяна на разпоредбите в  Закона за образованието.

Според отчета, който градоначалникът Георги Икономов  направи пред Общинският съвет, от всички 171 решения, взети през отчетния период, са  изпълнени 152, а  в процес на изпълнение са още 15. Сред тях и решение за закупуване  на имоти в гр. Добринище за разширяване на гробищния парк. По него общината все още е в процес на преговори със собствениците на имотите, а ПУП-овете са в процес на изготвяне.   Към решенията, които са в процес на изпълнение, е още и кандидатстване по проект по прилагане на мерки за енергийна ефективност на минералната Баня в Добринище, както и стратегията за опазване на културното наследство на територията на община  Банско, за което изпълнение следва да се внесе предложение в ОбС за гласуване  на фонд „Култура“. Все още се работи и по продажбата на поземлен имот в м. Мехомийски път в Банско, за който вече е представена докладна за пазарна оценка. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *