Младежи от Бистрица, участници в ритуала по спасяване на богоявленския кръст, наредиха дълга трапеза с печени прасенца, вкусни мезета и питиета и празнуваха до зори

Младите хора от Бистрица доказаха, че традициите в дупнишкото село са живи. С две печени прасенца, вкусни мезета и ракия синджирлийка всички, които участваха в ритуала по спасяването на богоявленския кръст, се събраха на дълга трапеза. Тази година щастието да извади кръста от ледените води на река Бистрица се усмихна на 24-годишния Иван Гонев.
Купонът започна по обяд и приключи в малките часове на следващия ден.
На празника присъстваше и бащата на Иван Гонев – Николай. Както вестник „Струма“ писа, преди няколко години Иван се прибра от Италия, където живееше заедно с родителите си, и заживя при баба си и дядо си на село. Тогава той заяви, че камъкът си тежи на мястото и неговото място е в с. Бистрица, където се е родил.
Традицията повелява този, който е хванал кръста, и част от групата, която е участвала в ритуала, да обиколят всички къщи в селото и да благославят всеки дом за здраве и късмет. След като се обиколят всички домакинства в селото, събраните вино и ракия се преваряват отново и се получава така наречената ракия препек. От събраните пари се купува агне или прасенце, което се сервира печено на трапезата.
Опечените прасенца с крехка коричка бяха осветени от свещеника на селото отец Борис Минчев, който след ритуала седна заедно с младите мъже на трапезата. Пръв вдигна тост Иван Гонев, той пожела здраве и берекет на жителите на селото. Кметът на Бистрица Кирил Огненски му подари видеозапис на ритуала по ваденето на кръста от водата.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *